Domowe wino z winogron - przepis

Alkohole     dodano 2016-04-01
ocena

Domowe wino można sporządzić z każdego rodzaju owoców: z porzeczek, jabłek, gruszek, czereśni, agrestu, truskawek, malin, czarnych jagód, wiśni, jeżyn, dzikiej róży, głogu czy czarnego bzu.

Domowe wino z winogron - przepis

sxc.hu

Najważniejsze jest uzyskanie moszczu – wyciśniętego soku z owoców, zawartość cukru, z którego w czasie fermentacji powstaje alkohol oraz kwasy wpływające na smak wina.

Przepisów na domowe wino z winogron jest właściwie tyle, ilu jego wytwórców. Przedstawiony poniżej sposób jest przykładowym opisem przygotowania wina, liczne wskazówki i uzupełnienia można znaleźć również w fachowej literaturze.

Na dwa, trzy dni przed uzyskaniem moszczu z winogron należy przygotować „matkę drożdżową” (nastawione 2-3 dni wcześniej drożdże winiarskie – zgodnie z przepisem na opakowaniu) z odpowiednich drożdży winiarskich według sposobu podanego na opakowaniu. Po tym czasie 10 kg winogron obrać z szypułek, opłukać, umieścić w misce, rozdrobnić (na przykład tłuczkiem do ziemniaków) i przelać do garnków ze stali nierdzewnej do 3/4 ich wysokości. Wymieszać z „matką drożdżową”, przykryć, odstawić do fermentacji w pomieszczeniu o temperaturze 20-22 stopni C.

Po 10 dniach przecedzić masę przez gęste sito, a następnie przez gazę, by oddzielić sok od zmiażdżonych owoców. Otrzymany sok przelać do szklanego naczynia zwanego gąsiorem, a następnie dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 litrach przegotowanej wody. Zamknąć gąsior rurką fermentacyjną i odstawić na tydzień do fermentacji, po czym dolać 2 litry wody z rozpuszczonymi 2 kg cukru, zamknąć ponownie rurką fermentacyjną i odstawić na ok. 6 tygodni, by wino dokończyło fermentację. Po tym okresie zastosować specjalne środki do klarowania wina i rozlać alkohol do butelek albo przelać wino do innego naczynia za pomocą rurki tak, by osad pozostał na dnie gąsiora. Odlać osad. Wlać wino z powrotem do gąsiora, wylot zatkać rurką i wino odstawić na na kolejne 6 tygodni. Czynność powtarzać przez kilka miesięcy aż do uzyskania klarownego wina. Następnie rozlać je do butelek i odstawić do piwnicy. Im dłużej wino stoi w piwnicy, tym nabiera mocniejszego i bardziej wyrazistego smaku.

wino Fot. sxc.hu

Powyższy przepis odnosi się do wykonania wina z krajowych winogron, które – w odróżnieniu od owoców rosnących w bardziej słonecznych i cieplejszych krajach niż Polska – są mniej słodkie i wymagają dodania większej ilości cukru.

Podstawowe kroki przy wyrobie domowego wina:

  1. Krok pierwszy

    Należy przygotować owocowy moszcz – owoce przeznaczone na wino powinny być przebrane, bez gałązek i szypułek, przepłukane wodą i wtedy można wyciskać z nich sok za pomocą specjalnych prasek, sokowirówek lub zwykłej maszynki do mięsa.

  2. Krok drugi

    Następnie przygotować moszcz do fermentacji.

  3. Krok trzeci

    Należy odczekać okres fermentacji moszczu.

  4. Krok czwarty

    Zlać młode wino.

  5. Krok piąty

    Poczekać, aż wino dojrzeje.

  6. Krok szósty

    Dokonać filtracji wina.

  7. Krok siódmy

    Sklarować wino.

  8. Krok ósmy

    Doprawić wino.

  9. Krok dziewiąty

    Rozlać wino do butelek.

  10. Krok dziesiąty

    Utrwalić wino.

Znacie inny przepis na domowe wino? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
2.83
OCEŃ PORADĘ
Wino z czereśni - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie wino do kurczaka?

Jakie wino do kurczaka?

Jolanta Chabik / 2010-09-16 11:42:57

Piwo a zdrowie

Piwo a zdrowie

Mikołaj Machniew / 2010-06-28 09:47:49

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:13:26

Grzane wino - przepis

Grzane wino - przepis

Jolanta Chabik / 2010-08-31 14:23:23