Grzane piwo - przepis

Alkohole     dodano 2016-04-12
ocena

W chłodny jesienny lub zimowy wieczór nie ma nic bardziej rozgrzewającego i poprawiającego nastrój niż szklaneczka piwnego grzańca. Odżywcze właściwości piwa w połączeniu z pięknie pachnącymi przyprawami pomagają się wyciszyć, ułatwiają również zasypianie.

Grzane piwo - przepis

sxc.hu

Aromat unoszący się znad gorącego piwa przyprawionego cynamonem i goździkami działa uspokajająco na rozedrgane zmysły i pomaga w wyciszeniu rozbieganych myśli.

Do przyrządzenia jednej porcji grzanego piwa

Będzie potrzebne:

1 szkl. jasnego piwa,
1 żółtko,
1 łyżka cukru,
kilka goździków,
szczypta cynamonu.

UWAGA!

W podobny sposób przyrządza się staropolską zupę piwną, wzbogacając ją o miąższ razowego lub pszennego chleba oraz pokrojony w kostki twaróg.

Piwo wlać do garnuszka i zagotować z przyprawami. Żółtko utrzeć z cukrem i zalać gorącym piwem cały czas mieszając. Całość przelać do garnuszka, mocno podgrzać na maleńkim ogniu uważając, by się nie zagotowało. Przelać do grubego kubka, dłużej trzymającego ciepło napoju.  

W czasie podgrzewania grzańca należy uważać, by nie doszło do wrzenia, gdyż dodane żółtka mogą się ściąć. Zamiast jednolitego napoju wyjdzie wtedy gorące, słodkie piwo z jajeczną kaszką. 

Obok cynamonu i goździków do piwnego grzańca możemy dodać szczyptę startej gałki muszkatołowej, a zamiast cukru – miód. Smak gorącego piwa zaostrzy kilka cieniutkich plasterków świeżego imbiru, a aromatu doda rozkruszone ziarno kardamonu czy laska wanilii.

Ciekawe, iż wszystkie dodawane do grzańca przyprawy łączą podobne właściwości lecznicze: uśmierzanie bólu głowy i bólu żołądka, wspomaganie trawienia, odkażanie. Ulatniające się olejki eteryczne, dzięki którym nad kubkiem z gorącym grzańcem unosi się niesamowity aromat, używane są w aromaterapii od wieków w celu poprawy ogólnej kondycji naszego organizmu i przywrócenia psychicznej równowagi.

Znacie inny przepis na grzane piwo? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie wino do kurczaka?

Jakie wino do kurczaka?

Jolanta Chabik / 2010-09-16 11:42:57

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:13:26

Grzane wino - przepis

Grzane wino - przepis

Jolanta Chabik / 2010-08-31 14:23:23

Jakie wino do potraw z ryb?

Jakie wino do potraw z ryb?

Jolanta Chabik / 2010-09-16 11:38:42