Najlepsza zagryzka do wódki

Alkohole     dodano 2015-08-17
ocena

Śledzik do wódki jest idealną zagryzką, jednak ich lista nie kończy się tylko na tych, które można uznać już za niemalże legendarne przekazywane i zagryzane z dziada pradziada.

Najlepsza zagryzka do wódki

sxc.hu

Śledzia można przyrządzić na wiele sposobów. Do jednych z oryginalniejszych przepisów można zaliczyć śledzia z jabłkami. Pokrojone i obrane jabłka należy smażyć z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Następnie trzeba doprawić je pieprzem, solą, majerankiem i papryką. Całość delikatnie gotować przez ok. 5 min, po czym dodać cukier i koncentrat pomidorowy. Potrawkę podać ze śledziem.

zagryzkaFot. sxc.hu

Do grona typowych zagryzek należą także marynowane grzybki, ogórki kiszone, kabanos, kiełbasa i wędlina. Na imprezach dobrze sprawdza się także galaretka z mięsem i warzywami. Najlepiej podawać ją z octem w wersji mini, tzn. nie przyrządzana w salaterkach, ale mniejszych pojemniczkach, które umożliwią jej konsumpcję „na raz”.

Do typowo studenckich zagryzek należą natomiast chipsy, słone paluszki i krakersy, jednak należy wiedzieć, że są wyłącznie pustymi kaloriami i nie mają żadnej wartości odżywczej.

Do bardziej wyszukanych form można zaliczyć śliwki w occie czy oliwki z anchois. Możesz pokusić się także o mix typowych składników podawanych do wódki. Zrób koreczki z kiszonych lub konserwowych ogórków, marynowanych grzybków, konserwowej papryki, żółtego sera. Całość polej octem.

Przygotuj szaszłyki.

Do ich wykonania przygotuj ok. 3 piersi z kurczaka (drób możesz zastąpić wołowiną), 3 cebule, cukinię oraz ok. 20 plastrów wędzonego boczku. Do tego sporządź specjalną marynatę (posiekane ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, ziele anielskie, wedle uznania, zaleca się jednak 8 ziaren, łyżeczka słodkiej papryki, tymianek, odrobina soli i pieprzu oraz 100 ml czystej wódki). W tak przygotowanej marynacie mięso należy pozostawić na ok. godzinę. Składniki zaleca nabijać na szpikulce w podanej kolejności: mięso, ćwiartka cebuli, plasterek cukinii i boczku oraz ponownie mięso. Szaszłyk należy smażyć lub grillować do momentu, aż mięso się zarumieni. Zakąskę najlepiej podawać ze świeżym chlebem.

Zagryzką góralską, po którą sięgają na imprezach nie tylko górale jest kromka chleba posmarowana smalcem ze skwarkami i ziołami.

Również odpowiednio przygotowane i podane jajka są dobrą zagryzkę. Ugotowane na twardo i przestudzone jajka należy pokroić na ćwiartki, a następnie obsypać z ziołami. Całość zawinąć w plaster szynki i spiąć wykałaczkami.

Ciekawą propozycją jest brukselka przykryta bananową pierzynką. Na początku należy ugotować brukselki oraz jabłka pokroić w kostkę. Następnie należy przygotować bananową pastę – rozgnieciony banan, mleko, śmietana i szałwia. Na końcu ostudzone brukselki należy ułożyć naprzemiennie z jabłkami w szklanej salaterce i zalać bananową pastą.

Jakie zagryzki do wódki Wy preferujecie? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
4.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie wino do kurczaka?

Jakie wino do kurczaka?

Jolanta Chabik / 2010-09-16 11:42:57

Piwo a zdrowie

Piwo a zdrowie

Mikołaj Machniew / 2010-06-28 09:47:49

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:13:26

Grzane wino - przepis

Grzane wino - przepis

Jolanta Chabik / 2010-08-31 14:23:23