Nalewka miodowa - przepis

Alkohole     dodano 2016-04-04
ocena

Domowe nalewki są najlepsze, wszyscy znają ich smak. Ich przygotowanie daje wiele radości, a same nalewki kojarzą się z piwniczkami naszych babć i cioć. Zwykle mocne, mają działanie rozgrzewające, również lecznicze. Nalewka miodowa należy do tych, które świetnie nadają się do leczenia bólu gardła. Dodana do herbaty rozgrzewa w zimie, likwiduje objawy grypy i przeziębienia.

Nalewka miodowa  - przepis

Miodówka - Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Aby zrobić domową nalewkę na miodzie potrzebujemy dobrego miodu – najlepszy jest miód gryczany. Do tego niezbędny jest również spirytus. Na każde 0,5 litra spirytusu przypada szklanka (czyli 0,25 l) miodu. Do tego jeszcze cytryna i 0,5 l wody.

Cytrynę przelewamy wrzątkiem i wyciskamy z niej sok. Taki sok musimy przecedzić przez sitko, aby nie było w nim resztek cytryny i pestek. Wodę, przefiltrowaną, a najlepiej wcześniej przegotowaną i wystudzoną, spirytus i miód wlewamy do butelki w której chcemy zrobić nalewkę. Dolewamy sok z cytryny i dobrze wstrząsamy, aby składniki się wymieszały. Zakorkowaną nalewkę odkładamy w ciemne miejsce na przynajmniej 2 miesiące, raz na tydzień zaglądamy do niej, aby wstrząsnąć butelką. Po dwóch miesiącach można przefiltrować nalewkę, jednak nie jest to konieczne. Nalewka jest gotowa, jednak im dłużej stoi, tym osiąga lepszy smak i właściwości.

Zamiast cytryny możemy dodać do miodówki korzennych przypraw – goździków, cynamonu, imbiru, kardamonu – nalewka jest wtedy ostrzejsza, wyśmienita na ciepło. Z tymi przyprawami jednak trzeba uważać. Nie można dodać ich za dużo, tylko szczyptę, gdyż może się okazać, że zrobimy zbyt pikantną nalewkę, a miodówka powinna być słodka i  kojąca.

Nalewka miodowa najlepiej smakuje zimą, sama lub dodana do kawy czy herbaty.

Znacie inny przepis na nalewkę miodową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
4.57
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Piwo a zdrowie

Piwo a zdrowie

Mikołaj Machniew / 2010-06-28 09:47:49

Jakie wino do kurczaka?

Jakie wino do kurczaka?

Jolanta Chabik / 2010-09-16 11:42:57

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:13:26

Grzane wino - przepis

Grzane wino - przepis

Jolanta Chabik / 2010-08-31 14:23:23