Nalewka z jeżyn - przepis

Alkohole    
ocena

Doskonałym sposobem na wykorzystanie jesiennych zbiorów owoców jest poza dżemami, sokami i słodkimi wypiekami, zrobienie słodkich i aromatycznych nalewek, które doskonale sprawdzą się na długich, zimowych wieczorach. Jednym z ciekawszych przepisów jest nalewka z jeżyn, tzw. jeżynówka.

Nalewka z jeżyn - przepis

sxc.hu

Do jej samodzielnego wykonania

Będzie potrzebne:

1 litr dojrzałych jeżyn,
0,5 l wódki,
250 ml spirytusu,
750 g cukru.

W pierwszej kolejności należy dokładnie wymyć owoce, oczyścić i osuszyć z nadmiaru wody. Następnie należy przygotować kilka dużych słoików, dokładnie sparzyć. Włożyć do nich owoce, zasypać je cukrem, szczelnie zamknąć i odstawić na około dwa tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Po tym czasie do słoików należy dolać spirytus i ponownie szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie co kilka dni nimi potrząsając, aby dobrze wchłonęły alkohol.

Po tym czasie powstały w słoikach sok należy odlać do innego naczynia, a do owoców wlać wódkę i tak jak wcześniej szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień. Powstały w tym czasie sok należy połączyć z pierwszym sokiem zlewanym z owoców wcześniej, a następnie za pomocą gazy dokładnie przecedzić do przygotowanych wcześniej butelek, zakorkować i odstawić na około pół roku.

Do wykonania innej wersji nalewki z jeżyn

Będzie potrzebne:
1 l dojrzałych, soczystych i słodkich jeżyn,
70 dag cukru,
1 szkl. spirytusu,
0,5 l wódki,
pół laski wanilii oraz 2 goździki.

Owoce należy najpierw dokładnie oczyścić, osuszyć i przebrać. Następnie należy przygotować wyparzone i osuszone słoiki. W każdym z nich układać trochę owoców, posypywać cukrem i układać na nim kolejną warstwę cukru. Tak przygotowane słoje należy przykryć ściereczką z gazy i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe, jasne miejsce.

Po dwóch tygodniach do owoców wlać spirytus, szczelnie je zakręcić, lekko nimi wstrząsnąć i odstawić na kolejne dwa tygodnie. Po tym czasie ze słoików należy zlać powstały z cukru i alkoholu syrop, owoce rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wlać do nich wódkę. Dla lepszego smaku można do każdego wrzucić również trochę goździków oraz wanilii. Słoiki odstawić ponownie na dwa tygodnie co kilka dni nimi potrząsając, a po upływie tego czasu całość dokładnie przecedzić przez sitko i przez ściereczkę z gazy, powstały syrop połączyć z tym zlanym wcześniej, przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na pół roku.

Znacie inny przepis na nalewkę z jeżyn? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy