Piwo domowe - przepis

Alkohole    
ocena

Każdy z prawdziwych piwnych smakoszy zapewne nieraz zastanawiał się, czy istnieje sposób na przygotowanie piwa domowej roboty. I choć istnieją sposoby na jego samodzielne uwarzenie, nigdy niestety nie będzie ono smakowało dokładnie tak samo jak to kupione. Ponieważ inne nie znaczy gorsze, warto wypróbować kilka przepisów na domowej roboty piwo i wybrać swój ulubiony.

Piwo domowe - przepis

sxc.hu

Do wykonania piwa

Będzie potrzebne:

2 kg jęczmienia,
0,5 kg cukru,
20 dag chmielu,
5 dag drożdży piwnych,
12 litrów wody.

Przez kilka godzin należy moczyć w ciepłej wodzie jęczmień do momentu, aż napęcznieje. Następnie należy odlać wodę, przełożyć jęczmień do kamiennego lub glinianego garnka, przykryć ręcznikiem lub kocem i odstawić na około dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Przez ten czas należy zaglądać do garnka, czy jęczmień zaczął już kiełkować. Wtedy nasiona trzeba wsypać do dużego garnka, wsypać do nich cukier, zalać 8 litrami wody i zagotować. Do innego naczynia należy włożyć chmiel, zalać go pozostałymi 4 litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 4 godziny.

Powstały w efekcie „warzenia” chmielu wywar należy odcedzić przez drobne sitko, połączyć z syropem z jęczmienia, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. W tym czasie w niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże, dokładnie je wymieszać, przelać do garnka z wywarem i dokładnie połączyć. Naczynie przez cały czas powinno być przykryte ściereczką lub gazą i obwiązane sznurkiem. Powinno być odstawione w ciemne, ciepłe miejsce przez co najmniej jeden dzień. Po tym czasie należy przez drobne sitko i gazę odcedzić całość, powstały wywar wlać do butelek, zostawiając trochę miejsca, szczelnie je zamknąć i pozostawić na okres 1 tygodnia w ciemnym, zimnym miejscu. Smak tak warzonego piwa można z powodzeniem modyfikować dodając odpowiednią ilość cukru.

Przygotowane domowymi sposobami piwo ma jednak swoje wady. Przede wszystkim jest nieco czasochłonne. Poza tym jest zdecydowanie słabsze i bardziej delikatne w smaku niż piwo kupowane w sklepie.

Znacie inny przepis na piwo domowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.33
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy