Wino z ryżu - przepis

Alkohole     dodano 2015-07-09
ocena

Wino z ryżu to nie sake, jak mogliby się niektórzy spodziewać. Od sake - wódki - różni je proces fermentacji cukrów i procent alkoholu - może wynosić ok. 16 - 18 procent.

Wino z ryżu - przepis

sxc.hu

Cóż to więc takiego jest „wino z ryżu”. To napój alkoholowy oparty na fermentacji ryżu, znany od wieków w tradycyjnej kuchni Chin i innych krajach azjatyckich. W zależności od pochodzenia geograficznego nosi różne nazwy, np. Shaoxing - w Chinach, Amazake - w Japonii, Brem - na Bali, Gamju w Korei itp.

Do czego używa się wina z ryżu w azjatyckiej kuchni? Na pewno do marynat, w których marynuje się mięso lub ryby, do zup ziołowych i owoców morza, do specjalnego dania zwanego Pijany Kurczak i oczywiście do picia.

Wino ryżowe jest najczęściej białe, lekko zabarwione od rodzynek lub karmelu.

Przygotowanie domowego wina z ryżu na 5 litrów (na dobry początek tyle wystarczy).

Będzie potrzebne:

1 kg ryżu
4 litry i 350 ml wody
1 kg i 400 g cukru
25 g kwasku cytrynowego
25 dag rodzynek
2,5 g pożywki
drożdże winne
Tokay lub Sherry

Przegotować 3 litry i 750 ml wody, rozpuścić w niej 750 g cukru i kwasek cytrynowy. Ostudzić. Rodzynki przelać kilkakrotnie wrzątkiem, ryż kilkakrotnie opłukać z różnego rodzaju zanieczyszczeń. Do butli wsypać ryż, zalać wodą z cukrem, dodać rodzynki, pożywkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości chłodnej wody i matkę drożdżową przygotowaną wcześniej. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić. Po 7 - 9 dniach dodać ostudzony syrop składający się z 650 g cukru i 600 ml wody. Odstawić w ciepłe miejsce (powyżej 20 stopni C) na 6 tygodni. W trakcie 4 pierwszych tygodni mieszać dobrze całym baniakiem, dobrze potrząsając, by osiadły na dnie ryż mógł dobrze związać się z płynem. Rodzynki napęcznieją i będą pływać po powierzchni.

Po 6 tygodniach odciągnąć za pomocą gumowego wężyka płyn, uważając, by nie wciągnęły się mętne osady z dna. Ryż z rodzynkami odsączyć na sicie, nie naciskając na nie, by powoli z nich spłynęły resztki płynu,  który dolać do pozostałej cieczy. Wino dosłodzić do smaku i przelać z powrotem do butli, zakorkować i odstawić na kolejne 6 tygodni. Po tym czasie wino zlać ponownie, odsączyć osad, odstawić na kolejne 6 tygodni i przelać ostrożnie do butelek za pomocą gumowego wężyka. Po tym czasie powinno zrobić się klarowne.

Jeśli w jakiejkolwiek potrawie występuje wino ryżowe, a nie mamy do niego dostępu, można zastąpić je białą, wytrawną cherry.

Próbowaliście kiedyś wina ryżowego? Jak Wam smakowało? Jakie wina najbardziej lubicie? Dajcie znać.

OCENA
2.75
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie wino do kurczaka?

Jakie wino do kurczaka?

Jolanta Chabik / 2010-09-16 11:42:57

Piwo a zdrowie

Piwo a zdrowie

Mikołaj Machniew / 2010-06-28 09:47:49

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:13:26

Grzane wino - przepis

Grzane wino - przepis

Jolanta Chabik / 2010-08-31 14:23:23