Wiśniówka - przepis

Alkohole     dodano 2016-04-01
ocena

Wiśniówka to nic innego jak nalewka wiśniowa, czyli napój alkoholowy sporządzony z surowych owoców i ich soków z dodatkiem cukru, spirytusu i wódki.

Wiśniówka - przepis

sxc.hu

Odporność wiśniowych drzew na niskie temperatury sprawiła, że ich uprawa jest tak samo rozpowszechniona w Polsce jak uprawa jabłoni, stad wielość przepisów w polskiej kuchni na potrawy i alkohole z udziałem wiśni. Łatwość przygotowania wiśniowej nalewki sprawiła, iż od wieków jej wytworzeniem parają się nie tylko mężczyźni, ale także kobiety lubiące delektować się słodyczą nalewki o mniejszej niż zwykłe wódki zawartości alkoholu. Obecnie wiśniówkę dodaje się także do potraw mięsnych, takich jak medaliony z polędwiczek wieprzowych w sosie wiśniowym lub do fondue – rozgrzanego i roztopionego żółtego sera.

Wiśniówkę poleca się pić również w celach zdrowotnych – pitą codziennie małymi łyczkami w niewielkich ilościach. 

Do przygotowania domowej wiśniówki

Będzie potrzebne:

1 kg wiśni,
0,5 l spirytusu,
0,5 l wódki,
20-30 dag cukru.

UWAGA!

Ilość użytych niewydrylowanych wiśni zależy od naszego upodobania do specyficznej goryczki, którą dają wiśniówce pestki owoców. Na kilogram wiśni wystarczy nawet ok. 10 owoców z pestkami lub samych pestek.

Wiśnie przepłukać, większą ich część wydrylować (usunąć pestki), wsypać do wysokiego słoja, zalać wódką oraz spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Następnie zlać alkohol do innego naczynia filtrując go przez gazę lub bardzo gęste sitko i odstawić. Pozostałe w słoju wiśnie zasypać cukrem i odstawić na tydzień, aby cukier dobrze się rozpuścił w owocowym soku. Od czasu do czasu wstrząsnąć, by cukier dobrze się rozpuścił. Po tygodniu przecedzić owoce przez gazę, a uzyskany w ten sposób syrop połączyć z alkoholem i poczekać 2 tygodnie na dokładne połączenie się płynów. Po tym czasie zlewamy wiśniówkę do butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące. Im dłużej nalewka stoi, tym lepszy ma smak.

Wśród amatorów nalewki z wiśni rozpowszechnione są również przepisy z takimi składnikami jak mięta, maliny i kilka kropel esencji migdałowej. Ciekawą smakowo nalewką jest wiśniówka z rumem, którym zastępujemy spirytus.

Wiśnie, które pozostały po odcedzeniu soku, można przełożyć do słoiczka, zalać ponownie wódką i przechowywać w chłodnym miejscu. Świetnie nadają się do kremów, zwłaszcza czekoladowych, bitej śmietany, lodowych deserów, ciast, placuszków itp.

Znacie inny przepis na wiśniówkę? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.88
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie wino do kurczaka?

Jakie wino do kurczaka?

Jolanta Chabik / 2010-09-16 11:42:57

Piwo a zdrowie

Piwo a zdrowie

Mikołaj Machniew / 2010-06-28 09:47:49

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:13:26

Grzane wino - przepis

Grzane wino - przepis

Jolanta Chabik / 2010-08-31 14:23:23