Z czym, jak podawać nalewkę?

Alkohole     dodano 2015-10-20
ocena

Historia nalewek sięga czasów antycznych. Podobno pierwszą nalewkę sporządził sam Hipokrates. Pierwsze nalewki powstawały jako lekarstwa na różne dolegliwości. Dopiero w XVI wieku zaczęto postrzegać nalewki jako trunki do konsumpcji. Polska, urodzajna w rośliny będące bazą dla nalewki, stały się jednym z największych producentów tego trunku.

Z czym, jak podawać nalewkę?

photoxpress.com

Nalewki to trunek, wytwarzany na bazie ziół, owoców, lub kwiatów. Zawartość alkoholu a nalewce nie przekracza 45%. Istnieje wiele rodzajów tego trunku. W zależności od zawartych nalewce składników, dzielimy je na:

Miodowe
Korzenne
Owocowe
Ziołowe

Trunek też serwuje się w szklanej bądź kryształowej karafce. Aby móc podziwiać piękny kolor nalewki, należy unikać kolorowego szkła. Pije się ją z kieliszków koktajlowych (z długą nóżką). Objętość kieliszków nie powinna być większa niż 50 ml. Kieliszki powinny być wykonane z grubego szkła, aby jak najdłużej zachowywały temperaturę pokojową. Nie należy dodawać do nalewek lodu (rozpuszczony zaburza smak i konsystencję napoju).

Nalewki można serwować zarówno przed, jak i po posiłku. Sprawdzają się w roli aperitifu, digestifu, a także jako dodatek do lodów i deserów. W przeciwieństwie do likierów - nalewki mogą być serwowane razem z mięsami (półwytrawne i półsłodkie) oraz do dań pikantnych.

Prosty sposób zrobienia nalewki powoduje, że należy od do najpopularniejszych trunków, wytwarzanych w domu.  Domowa nalewka uświetni każde przyjęcie.

Lubicie nalewki? Które najbardziej? Z czym i przy jakiej okazji je podajecie? Podzielcie się doświadczeniami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie wino do kurczaka?

Jakie wino do kurczaka?

Jolanta Chabik / 2010-09-16 11:42:57

Piwo a zdrowie

Piwo a zdrowie

Mikołaj Machniew / 2010-06-28 09:47:49

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Chianti - opis wina, do czego pasuje, jak podawać?

Agata Jończyk / 2011-03-24 10:13:26

Grzane wino - przepis

Grzane wino - przepis

Jolanta Chabik / 2010-08-31 14:23:23