Bożonarodzeniowa zupa grzybowa - przepis

Boże Narodzenie     dodano 2016-03-23
ocena

Zupa grzybowa z suszonych grzybów to świąteczna, bożonarodzeniowa, postna zupa. Podajemy ją w czasie Wigilii obok barszczu z uszkami. Niestety, teraz, kiedy tradycja 12 dań odchodzi w zapomnienie, często rezygnujemy m.in. z grzybowej. Grzybowa jest bardzo aromatyczna, w trakcie jej robienia cały dom pachnie suszonymi grzybami. Jest też smaczna, no i można dodatkowo zabielić ją śmietaną.

Bożonarodzeniowa zupa grzybowa - przepis

Chorwacka zupa grzybowa - Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Do jej przygotowania

Będzie potrzebne:

15 suszonych grzybów, najlepsze będą prawdziwki, podgrzybki, ewentualnie kozaki,
porcja włoszczyzny, takiej jak do rosołu,
duża cebula,
łyżka masła,
1/2 łyżki mąki,
kilki kropel octu winnego,
sól, pieprz.

UWAGA!

Jeśli nie mamy czasu, możemy ugotować zupę na bulionie z kostki – grzyby są tak aromatyczne, że nie będzie czuć różnicy, jednak zupa nie będzie miała wtedy żadnych wartości dla organizmu – jedynie walory smakowe.

Gotowanie zupy zaczynamy od przygotowania grzybów – myjemy je w zimnej wodzie, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy pół godziny. Po upływie tego czasu dodajemy przygotowaną, tzn. obraną, oczyszczoną włoszczyznę (albo wrzucamy kostkę rosołową). Gotujemy, aż wszystkie składniki, zwłaszcza grzyby, zmiękną. Kiedy będą miękkie wyjmujemy je z zupy i kroimy na małe kawałki, a zupę klarujemy (bulionu z kostki nie trzeba). Wkładamy pokrojone kawałki grzybów z powrotem do zupy, dodajemy masło, mąkę, ocet winny, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Podawać możemy z grzankami, z makaronem, z jajkiem. Zupa możemy długo przechowywać, jest postna, więc nic się w niej nie zepsuje, a jeśli mamy ochotę zjeść inną jej wersję – poza zabieleniem śmietaną, możemy podgotować w niej kilka plastrów wędzonego boczku.

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną

Do przygotowania zupy grzybowej będziemy potrzebować:

 

150 g grzybów świeżych lub 20 g suszonych
50 g kaszy gryczanej
4 łyżki oleju
40 g cebulki
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do zup
50 ml śmietany (najlepiej kwaśnej)
natka pietruszki
sól
ocet
pieprz
listki laurowe

Zabieramy się do pracy. Rozpcozynamy od posiekania cebuli i czosnku. Grzyby kroimy w platerki, kaszę przelewamy wodą (aby ją umyć). W garnku rozgrzewamy olej i smażymy nanim grzyby z czosnkiem.

Bazę zupy doprawamy przyprawą warzywną i małą ilością soli. Do naszej mieszanki wrzucamy kaszę, liść laurowy. Następnie zalewamy wodą.

Gotujemy na bardzo małym ogniu.

Ostatnim krokiem w przyrządzaniu zupy jest dolanie do niej śmietany zmieszanej z odrobinką mąki i doprawienie jej octem i natką pietruszki.

 

 

Znacie inny przepis na grzybową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ
Piernik - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jak zorganizować wigilię firmową?

Jak zorganizować wigilię firmową?

Anita Szot / 2010-12-06 12:21:46

Makowiec wigilijny - przepis

Makowiec wigilijny - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-04 14:58:36

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Anita Szot / 2010-12-06 12:17:09

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-18 11:39:10