Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Boże Narodzenie     dodano 2015-10-27
ocena

Jednym z podstawowych dań, które przygotowujemy na Wigilię jest kapusta z grzybami. Kapusta z grzybami pojawia się w centrum wigilijnego stołu, tuż obok karpia, barszczu i pierogów.

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

photoxpress.com

Dobrą kapustę z grochem należy umiejętnie przyprawić. Oto bazowe składniki na taką wigilijną kapustę.

Będzie potrzebne:

1,2 kg kiszonej kapusty,
2–3 cebule,
1 łyżka przyprawy w płynie,
20 dag łuskanego grochu,
5 dag suszonych grzybów,
1/3 szklanki oleju,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier.

Najpierw zalewamy wrzątkiem groch. Odstawiamy na dwie godziny. Groch musi napęcznieć. Grzyby trzeba opłukać, zalać dwiema szklankami wody i odstawić na 30 minut. W tym czasie zmiękną, a wtedy można już zacząć je gotować. Gotujemy grzyby 30 minut, a potem wyjmujemy z wody (nie wylewamy wody!) i kroimy w paseczki.

Groch po 2 godzinach odcedzamy, zalewamy świeżą, gorącą wodą, solimy, pieprzymy i dodajemy maggi. Gotujemy do miękkości. Najlepiej sprawdzić czy groch jest już gotowy.

Kapustę musimy równo, dokładnie posiekać. Zalewamy wodą spod grzybów i stawiamy na wolnym ogniu. Gotujemy pod przykryciem, gdy zaczyna się ogrzewać, wrzucamy grzyby i doprawiamy.

Teraz już można pokroić cebulę. Najlepiej pokroić ją w piórka. Cebulę szklimy na tłuszczu przez 5 minut i dorzucamy do kapusty, dokładnie mieszając, by nie została na wierzchu. Na końcu do kapusty dodajemy groch i gotujemy, nadal mieszając. Doprawiamy do smaku.

Kapustę gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie i aromatyczne, przesiąknięte przyprawami. Trwa to od 1 do 2 godzin. Długie gotowanie nie zaszkodzi kapuście. Podobnie jest z podgrzewaniem – najlepiej nawet kilka razy podgrzać całość, nawet jeśli chcemy zjeść tylko jedną porcję.

Znacie inny przepis na kapustę z grochem? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
4.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jak zorganizować wigilię firmową?

Jak zorganizować wigilię firmową?

Anita Szot / 2010-12-06 12:21:46

Makowiec wigilijny - przepis

Makowiec wigilijny - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-04 14:58:36

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Anita Szot / 2010-12-06 12:17:09

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-18 11:39:10