Kluski z makiem - przepis

Boże Narodzenie     dodano 2016-04-07
ocena

Wigilijne stoły w Polsce stanowią prawdziwą podróż w przeszłość. Znajdują się na nich zwykle stare, niemal już zapomniane potrawy, które jednak wciąż żyją i nadal zachwycają swoim smakiem dzięki naszym babciom i dziadkom, którzy co roku staczają prawdziwy bój o tradycję – umieszczenie zapamiętanych z własnych rodzinnych domów potraw na świątecznym stole. Właśnie do takich należą kluski z makiem.

Kluski z makiem - przepis

sxc.hu

Jest to potrawa równie znana, lubiana i tradycyjna, co makowiec czy kutia. I choć nie jest podawana w każdym domu, niemal wszyscy o niej słyszeli, a na pewno byli ciekawi, jak się ją robi, z jakich składników oraz, co najważniejsze, jak smakuje. Dlatego nie pozostawiając dłużej nikogo w niepewności, podaję przepis na wigilijne kluski z makiem.

Będzie potrzebne:

30 dag maku (najlepiej gotowego do wypieków, prosto z puszki, z dodatkiem rodzynek)
30 dag makaronu krajanki lub łazanek
pół szklanki miodu
2 szklanki bakalii (rodzynki, migdały, figi, orzechy i daktyle)
2 łyżki masła
półtora litra mleka
1 opakowanie cukru waniliowego

Na samym początku należy przygotować mak, szczególnie jeżeli kupujemy surowy i konieczne jest jego ugotowanie. Należy więc zalać go wrzącą wodą i gotować pod przykryciem do uzyskania miękkości. Następnie należy go odcedzić, a kiedy lekko przestygnie – zmielić przynajmniej dwa razy. Kupując mak w puszcze, omijamy wszystkie te czynności, co znacznie skraca czas przygotowania potrawy.

Bakalie trzeba dokładnie opłukać i osuszyć, a następnie wymieszać je z makiem, miodem i cukrem waniliowym. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i – pod koniec – wymieszać z masłem i makiem. Tak przygotowany makaron z makiem, czyli tradycyjne kluski z makiem, stanowi prawdziwie zimowy deser.

Znacie inny przepis na kluski z makiem? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jak zorganizować wigilię firmową?

Jak zorganizować wigilię firmową?

Anita Szot / 2010-12-06 12:21:46

Makowiec wigilijny - przepis

Makowiec wigilijny - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-04 14:58:36

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Anita Szot / 2010-12-06 12:17:09

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-18 11:39:10