Kutia - przepis

Boże Narodzenie     dodano 2015-11-02
ocena

Kutia jest typowym daniem wigilijnym. Niestety, coraz bardziej zapominanym. W niewielu domach nadal przygotowuje się kutię, która z tradycyjnej potrawy staje się kulinarną ciekawostką.

Kutia - przepis

sxc.hu

Kutia to wigilijny deser. Deser bardzo sycący, bo przygotowany z bakalii i maku. W smaku jest nieco orientalny, z dużą ilością bakalii i miodu, a co ważne bardzo łatwy do przygotowania.

Będzie potrzebne:

500 g pszenicy,
350 g maku,
150 g miodu,
100 g rodzynek,
100 g orzechów włoskich,
100 g orzechów laskowych,
0,5 l mleka.

UWAGA!

Najlepiej kupić już przegotowaną pszenicę, przed świętami Bożego Narodzenia można dostać ją bez większych problemów na targach, bazarach, a nawet w lepszych supermarketach.

Kutia nie jest skomplikowana w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kolejności wykonywania poszczególnych czynności. Wieczorem, dzień przed Wigilią trzeba namoczyć mak. Zalewamy go gorącym mlekiem i odstawiamy pod przykryciem. Następnego dnia odcedzamy i dwa razy mielimy. Tak, mak trzeba mielić!

Przed dodaniem do kutii namoczyć trzeba też rodzynki. Te zalewamy gorącą wodą na około 15 minut. W tym czasie kroimy drobno orzechy. Rodzynki odcedzamy i przekładamy do miski ze zmielonym makiem. Dodajemy orzechy i mieszamy. Teraz dodajemy miód. Jeśli jest bardzo gęsty, można lekko go ogrzać, by uzyskać bardziej płynną konsystencję. Bakalie mieszamy z miodem, kutię odstawiamy do ostygnięcia. Kutia gotowa.

Należy przechowywać ją w lodówce, pod przykryciem. Może stać naprawdę bardzo długo. Smakuje szczególnie dzieciom, które – jak wiedzą wszyscy – kochają słodycze, a kutia jest słodka i bardzo zdrowa (bakalie i miód to zdrowe  i polecane w codziennej diecie cukry).

Znacie inny przepis na kutię? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ
Zupa makowa - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jak zorganizować wigilię firmową?

Jak zorganizować wigilię firmową?

Anita Szot / 2010-12-06 12:21:46

Makowiec wigilijny - przepis

Makowiec wigilijny - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-04 14:58:36

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Anita Szot / 2010-12-06 12:17:09

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-18 11:39:10