Lukier do pierniczków - przepis

Boże Narodzenie    
ocena

Kiedy nadchodzi czas Bożego Narodzenia, w kuchni zaczyna pachnieć korzennymi przyprawami dodawanymi do świątecznych wypieków, a w puszkach przybywa ręcznie robionych choinkowych ozdób - w tym lukrowanych pierniczków.

Lukier do pierniczków - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Dzięki coraz ciekawszym kształtom foremek do ich wypieków, na choince pojawiają się nie tylko serduszka i coraz to bardziej fantazyjne gwiazdki, ale także renifery, bombki, czy płatki śniegu, z wyciętymi wewnątrz dodatkowymi wzorami. Cała sztuka w fenomenie owych świątecznych korzenno-miodowych ciastek polega nie tylko w doborze odpowiednich składników i ich proporcji, ale przede wszystkim w ich dekoracji.

Przepisów na lukier do pierników jest niemalże tyle, ile przepisów na te aromatyczne, pachnące cynamonem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i imbirem ciastka.

Do najprostszego sposobu wykonania lukru na pierniczki będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

Cukier wsypać do półlitrowego kubeczka. Dolać gorącą wodę, dokładnie rozmieszać. Jeśli lukier wydaje się za rzadki dosypać z łyżkę cukru, jeśli lukier wychodzi za gęsty ostrożnie dolać troszeczkę wody i to najlepiej łyżką, a nie bezpośrednio z czajnika, gdyż może wlać się jej za dużo.

W celu nadania smaku zamiast wody można dolać soku z cytryny lub pomarańczy w tych samych proporcjach.

Jeśli chcemy, by nasze pierniczki wyglądały kolorowo, wystarczy zabarwić przygotowany lukier kilkoma kroplami spożywczego barwnika, a w razie jego braku: kilkoma kroplami soku z buraczka.

Do lukru o śmietankowym smaku potrzebne będzie:

1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

Cukier dobrze wymieszać w kubeczku ze śmietaną. W razie nadmiernej gęstości dodać troszeczkę śmietany, uważać, by nie było jej za dużo. Posmarować pierniczki, odstawić do zastygnięcia.

Jeszcze jednym ciekawym przepisem na lukier do pierniczków jest tzw. lukier zaparzany z pianą.
Do jego przygotowania będzie potrzebne:
300 g cukru
1/8 l wody
3 białka
pół łyżki octu

W kubeczku zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier, dodać ocet i z tych składników ugotować syrop do takiego momentu, kiedy kropla syropu spuszczona na zimny talerzyk pozostawia za sobą gęsty ślad. Gotowy syrop dodać du ubitych na sztywno białek, wlewając go cienkim strumieniem, cały czas ubijając w misce ustawionej na parze. Można dodać barwniki bądź kilka kropel owocowych soków. Tak przygotowanym lukrem smaruje się całą powierzchnię pierniczków lub wkłada się do szprycy z cieniutkim otworem i dekoruje lukrowymi szlaczkami.

Znacie inny przepis na lukier do pierniczków? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.60
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =