Piernik - przepis

Boże Narodzenie     dodano 2016-03-23
ocena

Piernik na miodzie to świąteczny, bożonarodzeniowy przepis. Tym razem na coś na deser i na kolejne dni świąt, a nawet na Nowy Rok, bo piernik można naprawdę bardzo długo przechowywać – w suchym, ciemnym miejscu może leżeć nawet miesiąc.

Piernik - przepis

sxc.hu

Do zrobienia miodowego piernika

Będzie potrzebne:

ok. 1/2 kg mąki,
25 dag masła,
1,5 szklanki cukru,
1/2 szklanki miodu (o rzadkiej konsystencji),
3 jajka,
opakowanie przyprawy do piernika (lub po łyżeczce cynamonu, imbiru, goździków, pieprzu),
łyżeczka sody oczyszczonej,
szklanka mleka,
trochę migdałów,
orzechów, rodzynków,
olej lub oliwa do natłuszczenia formy.

Zaczynamy od tego, że masło, miód, cukier, mleko i przyprawy łączymy w rondelku i podgotowujemy razem. Miód stanie się płynny, masło się rozpuści. Kiedy wszystkie składniki się połączoną odstawiamy masę do wystygnięcia. W czasie, kiedy masa stygnie możemy oddzielić żółtka od białek i z białek ubić sztywną pianę oraz pokroić bakalie na małe kawałki. Do chłodnej już masy ciasta możemy dodawać mąkę – stopniowo, mieszając mikserem. Potem dodajemy sodę oczyszczoną i żółtka. Mieszamy dokładnie. Dopiero na końcu dodajemy pianę z białek i z nią mieszamy już delikatnie łyżką – tak, by połączyła się z resztą ciasta, ale nie opadła.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, posypujemy bakaliami (zapadną się w ciasto, ale nie przejmujmy się tym – tak miało być) i wkładamy do piekarnika. Piernik pieczemy długo – około godziny, w temperaturze 180–200 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy w środku. Można też rozpoznać, czy jest gotowy, jeśli pęka na górze i jest mocno wyrośnięty.

Gotowy można oblać polewą czekoladową, ale dopiero kiedy ostygnie.

Znacie inny przepis na piernika? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.75
OCEŃ PORADĘ
Makowiec wigilijny - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jak zorganizować wigilię firmową?

Jak zorganizować wigilię firmową?

Anita Szot / 2010-12-06 12:21:46

Makowiec wigilijny - przepis

Makowiec wigilijny - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-04 14:58:36

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Sałatka bożonarodzeniowa - przepis

Anita Szot / 2010-12-06 12:17:09

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Kapusta z grochem i grzybami - przepis

Jolanta Chabik / 2010-11-18 11:39:10