Jak zrobić syrop na kaszel z buraka?

Choroby    
ocena

Syrop z buraka jest naturalnym i banalnie prostym w przygotowaniu lekarstwem. Należy go stosować w czasie przeziębienia i grypy. Świetnie działa na suchy i mokry kaszel, ból gardła, chrypkę i zapalenie krtani. Ma właściwości wzmacniające i wykrztuśne, dzięki czemu oczyszcza drogi oddechowe.

Jak zrobić syrop na kaszel z buraka?

http://pixabay.com

Jak przygotować syrop z buraka? Znane są powszechnie dwa spoosby na jego wykonanie:

Sposób I.

Składniki: 75 dag surowych buraków, 25 dag cukru (można zastąpić miodem), opcjonalnie cytryna

Przygotowanie: Buraki obierz, a następnie pokrój na drobne kawałki bądź zetrzyj na tarce. Zasyp je cukrem, dodaj sok z cytryny (3-4 łyżki) i odstaw na jeden dzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie burak puści sok i syrop będzie gotowy. Należy pić dwa razy dziennie po jednej łyżeczce.

Sposób II.

Składniki: 1 surowy burak, cukier (biały lub brązowy)

Przygotowanie: Oczyść buraka, ale nie obieraj ze skórki. Następnie wydrąż w nim otwór o takiej wielkości, żeby zmieściły się w nim 2-3 łyżeczki cukru. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wsadź buraka. Wyjmij, kiedy cukier się już rozpuści, czyli po około pół godzinie. W ten sposób w wydrążonym otworze powstanie syrop. Zlej go do słoiczka i podawaj po przestudzeniu.

Niezależnie od tego, którym sposobem przyrządzimy syrop, jedno jest pewne: świetnie smakuje! Próbowaliście już? A może znacie inne warianty syropu z buraka? Podzielcie się nimi w komentarzach!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =