Na co pomaga żurawina?

Choroby    
ocena

Żurawina nie jest niestety popularna na polskich stołach, chociaż ze względu liczne właściwości lecznicze powinna być stałym elementem naszej diety. Jest bowiem jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Kiedy po nią sięgać i na co pomaga żurawina?

Na co pomaga żurawina?

http://pixabay.com

Żurawina działa przede wszystkim antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Jest szczególnie zalecana przy infekcjach dróg moczowych oraz zapaleniach pęcherza, ponieważ skutecznie wypłukuje bakterie E.coli. Zapobiega także tworzeniu się kamieni nerkowych. Ze względu na działanie bakteriobójcze przeciwdziała tworzeniu się próchnicy, chorobom jamy ustnej oraz problemom z dziąsłami i przyzębiem. Co więcej, pomaga także zwalczać wirusa opryszczki odpowiedzialnego za powstawanie opryszczki narządów płciowych.

Żurawina zbawiennie wpływa również na układ krwionośny. Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega chorobom serca i miażdżycy. Jest polecana osobom, które walczą ze złym cholesterolem oraz z nadciśnieniem. Żurawina obniża również zawartość cukru we krwi.

Żurawina zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz pomaga z nimi walczyć. Warto po nią sięgnąć także, jeśli mamy problemy z wątrobą bądź trzustką. Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych zalecana jest przy leczeniu przeziębienia bądź anginy. Działa wzmacniająco na cały organizm. Ma także właściwości detoksykacyjne, dlatego pomaga oczyszczaniu organizmu z toksyn. Jest idealnym elementem diet odchudzających, gdyż reguluje procesy metaboliczne.

Żurawina jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu zapobiega powstawaniu nowotworów (szczególnie nowotworu płuc, okrężnicy oraz białaczki). Wspomaga także pracę komórek mózgowych i spowalnia proces ich starzenia, dzięki czemu obniża ryzyko zachorowania na Alzheimera oraz Parkinsona. Po żurawinę powinny także sięgnąć kobiety w okresie menopauzy, gdyż łagodzi objawy przekwitania, np. zapobiega uderzeniom gorąca.

Najlepiej jeść świeże owoce żurawiny, które dostępne są od października do stycznia. Jeśli szczelnie je zapakujemy, to mogą leżeć w lodówce przez miesiąc. Żurawinę można także spożywać w postaci np. soków, syropów, dżemów oraz suszu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczonego mięsa.

Czy żurawina jest obecna w Waszej diecie? W jakiej postaci? Jak często po nią sięgacie?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =