Salmonellą mogą być zakażone:
– mleko i jego przetwory
– jajka
– mięso
Innym powodem zatruć pokarmowych mogą być gronkowce. Ich rozwojowi sprzyja zamrażanie i rozmrażanie produktów spożywczych. Szczególnie dobrze rozwijają się w słodyczach (lody, ciastka) oraz sałatkach. Jeśli chodzi o uniknięcie zatruć pokarmowych to przede wszystkim to producenci powinni dbać o odpowiednie warunki przechowywania żywności oraz sprzedawcy i właściciele kawiarni czy restauracji.
Zasady higieny w celu uniknięcia zatruć pokarmowych:
– przechowujemy żywność w lodówce
– często myjemy ręce
– kupujemy żywność, która w sklepach przechowywana jest w szafach chłodniczych
– pod bieżącą wodą zawsze myjemy warzywa oraz owoce
– myjemy mięso przed gotowaniem
Objawy zatrucia pokarmowego:
– kurczowe bóle brzucha
– gwałtowne wymioty i nudności (występują około 3 godzin po posiłku) gorączka (38% i więcej)
– biegunka
W przypadku zatrucia salmonellą objawy nasilają się po 8-12 godzinach od czasu posiłku. Chory narzeka na bóle brzucha i biegunkę (duża częstotliwość stolców), towarzyszy temu wysoka temperatura. Przy zatruciu gronkowcem bardziej dominujące są wymioty, sprzyjają one pozbyciu się toksyn z organizmu.
Leczenie zatruć pokarmowych polega na przyjmowaniu wielu płynów (co ma zapobiec odwodnieniu spowodowanym biegunką lub wymiotami). Należy pić: przegotowaną wodę, słabą, gorzką herbatę, gastrolit. Z leków zaleca się węgiel aktywowany, smectę, laperamid. Leki są dostępne bez recepty w aptece.
Zatrucia u dzieci są one szczególnie niebezpieczne i mogą zagrażać ich życiu w związku z odwodnieniem.
Nie można bagatelizować objawów zatrucia u dzieci. Są nimi:
– apatyczne zachowanie
– zapadnięte oczy
– marszcząca się skóra na brzuchu
– suchy język
– zapadnięte ciemiączko
– przyspieszony oddech
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.