Najpopularniejszą przez lata była tzw. babka piaskowa. Tradycyjnie do ucierania masła używało się wielkiej glinianej miski zwanej makutrą i specjalnym tłuczkiem o zaokrąglonym zakończeniu rozcierało się masę o ziarnistą powierzchnię makutry.
Współcześnie masę do piaskowej babki nie tyle uciera się, co miksuje na najwyższych obrotach miksera, choć zwolennicy tradycji – przynajmniej przed świętami Wielkanocy cierpliwie zasiadają przed makutrą i oddają się z wielką przyjemnością odchodzącej w zapomnienie czynności ręcznego utarcia ciasta.
Babka marmurkowa w przeciwieństwie do piaskowej posiada dwie warstwy, jasną i ciemną – uzyskaną poprzez dodanie do ciasta kakao. Czasami przypomina kształtem kakowych i kremowych esów- floresów babkę zwaną zebrą, w której specjalnie tak miesza się widelcem wlane do formy dwukolorową masę, by stworzyła wzór jasnych i kakaowych pasów.
Do przygotowania babki marmurkowej w dużej foremce będziemy potrzebować.
20 dag miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli olejku migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 dużych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
masło do wysmarowania foremki
bułka do obsypania foremki
Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki strząsnąć. Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło włożyć do drugiej, większej miski i utrzeć na pulchną masę, po czym dodawać kolejno żółtka, po każdym miksując masę przez chwilkę na najwyższych obrotach. Następnie stopniowo dodać cukier, ekstrakt z wanilii, olejek migdałowy lub ekstrakt z migdałów. Białka utrzeć ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie połączyć z masą, przesypać mąką, delikatnie wymieszać. Połowę masy przełożyć do formy, do pozostałej części wmieszać kakao i wyłożyć na wierzch ciasta jasnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30-40 minut.
Upieczenie ciasta poznajemy po suchości drewnianego patyczka, który wkłada się w ciasto. Jeśli na patyczku zostaje wilgotna masa, ciasto powinno się piec dalej.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na babkę marmurkową? Podzielcie się nim z nami.