Babka piaskowa - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Babka piaskowa kojarzy się głównie ze Świętami Wielkanocnymi. Gości wtedy na wielu świątecznych stołach, rodzinnych spotkaniach. Dzięki swojemu charakterystycznemu kształtowi przykuwa wzrok wielu gości. Nie jest trudna do zrobienia, dlatego można ją przygotować na wiele spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Zdecydowanie można zaliczyć babkę piaskową do ulubionych ciast Polaków.

Babka piaskowa - przepis

sxc.hu

Do przygotowania babki piaskowej

Będzie potrzebne:

5 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. zwykłej mąki pszennej,
1 szkl. mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kostka masła bądź margaryny,
parę kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego i rodzynki.

UWAGA!

Można podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao – babka dwukolorowa jest również bardzo popularna.

Przygotowanie jest bardzo łatwe – jajka ubijamy z cukrem, najlepiej mikserem, do nich dodajemy mąkę – stopniowo, cały czas mieszając, aby mąka połączyła się z jajkami, potem wsypujemy proszek do pieczenia. Masło nieco roztapiamy, by było miękkie, ale nie płynne. Nie wolno do babki wlewać gorącego masła – musimy odstawić je do ostygnięcia jeśli całkiem roztopiło nam się nad ogniem. Dodajemy masło do reszty składników, mieszamy i już możemy wypełnić blaszkę – do wysokości 3/4, ponieważ ciasto wyrośnie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C około godzinę. Oczywiście można babkę piaskową zrobić w dowolnej blaszce – nie musi to być typowa forma do babek. Jeśli takiej nie mamy, najlepsze są blaszki „keksówki” – wąskie, długie, dosyć wysokie.

Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy polewą – oczywiście po ostygnięciu.

Znacie inny przepis na babkę piaskową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy