Charakteryzują się niesamowitym maślanym smakiem, co zawdzięczają dużej ilości tłuszczu, ale to właśnie dzięki temu są tak smaczne i niepowtarzalne. W trakcie przygotowywania ciasta nie należy niepokoić się jego konsystencją, gdyż na początku jest ona dosyć rzadka, a w czasie zagniatania i po dodaniu masła nabiera odpowiedniej zwartości. Najcięższym etapem dla naszych mięśni jest moment ugniatania ciasta z kawałkami masła, trzeba je tak długo zagniatać, aż masło całkowicie się wymiesza z drożdżowym ciastem.
4,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suchych drożdży
5 jajek
250 g masła
1 dodatkowe jajko
mąka do podsypania
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier i sól. Zrobić w środku wgłębienie i wlać do niego rozbełtane jajka. Delikatnie palcami łączyć mąkę z jajkami coraz bardziej aż do powstania jeszcze niejednolitego ciasta, które przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i zagniatać – chociaż na początku ciasto może być lepkie i rzadkie, pod wpływem zagniatania nabierze elastyczności. Następnie rozwałkować je, położyć na nim masło pokrojone w kostkę i ponownie zagnieść, aż masło całe zostanie wmieszane, a ciasto stanie się lśniące i gładkie. Umieścić je w misce oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
Kiedy podwoi swoją objętość, przenieść na stolnicę, podzielić na dwie części, uformować wałek, pokroić na podobnej wielkości kawałki, które zrolować w kulki i umieścić je w foremkach do pieczenia (mogą to być foremki do muffinek czy babeczek), przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto wraca na miejsce szybko, brioszki powinny jeszcze postać pod przykryciem, jeśli ciasto wraca na swoje miejsce powoli, są już gotowe do upieczenia.
Gotowe brioszki posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i piec ok. 15-20 minut, aż nabiorą jasnobrązowego koloru. Można spożywać je na ciepło lub po ostudzeniu.
Brioszki można również wypełnić nadzieniem. Wystarczy wtedy włożyć do środki każdej bułeczki po łyżeczce czekolady mlecznej lub gorzkiej rozpuszczonej w niewielkiej ilości słodkiej śmietanki lub gotowej masy czekoladowo – orzechowej. Smaczne są również nadziane owocami: truskawkami lub wiśniami.
sxc.hu
Skusicie się na brioszki?