Cały sekret chałwy tkwi w jej cennych właściwościach. Zawarte w niej witaminy A, T, E oraz witaminy z grupy B odpowiedzialne są za odpowiedni stan naszej skóry, włosów i paznokci, usprawniają funkcjonowanie systemu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pamięć oraz wpływają pozytywnie na krzepliwość krwi. Ponadto w chałwie zawarty jest kwas linolowy obniżający poziom cholesterolu, zmniejszający również ryzyko wystąpienia chorób serca. Chałwa zawiera duże ilości protein, wapnia i magnezu.
Choć może wydawać się to skomplikowane, chałwę można samodzielnie przygotować w domu. Do jej wykonania
1,5 szkl. cukru,
2 szkl. wody,
pół kostki masła,
1 szkl. kaszy manny,
migdały i orzechy.
Do niedużego rondelka należy wlać wodę, wsypać do niej cukier, dokładnie wymieszać i na niewielkim ogniu gotować nieustannie mieszając, aż z obu tych składników powstanie syrop o stosunkowo gęstej konsystencji.
W tym czasie na patelni należy rozpuścić na niewielkim ogniu masło, wsypać do niego kaszę mannę i smażyć ją nieustannie mieszając do momentu, aż uzyska złoto-żółty kolor. Wtedy do kaszy należy wlać wciąż gorący syrop cukrowy i bardzo dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę należy jeszcze przez chwilę podgrzewać, aby cukier nadal był płynny, a następnie przelać całość do przygotowanego wcześniej, niedużego naczynia żaroodpornego, rozgrzać piekarnik do 120-130 st. C, wstawić do niego naczynie z masą i przez maksymalnie 15 minut zapiekać całość. Ma to na celu przede wszystkim doprowadzenie do stanu, kiedy kasza manna wchłonie cały syrop cukrowy.
Po wyjęciu masy z piekarnika należy przygotować kilka niewielkich miseczek, masę z kaszy i cukru wyłożyć do każdej po trochu, dokładnie ją ugnieść, udekorować cynamonem, migdałami lub orzechami włoskimi i podawać.
Znacie inny przepis na chałwę? Podzielcie się nim w komentarzu.
super przepis, moja ciocia ma go już w swoim starym zeszycie od 30 lat 🙂 najlepsze są właśnie stare przepisy