Chałwa - przepis

Ciasta i desery     dodano 2016-03-03
ocena

Chałwa to tradycyjny wyrób cukierniczy pochodzenia indyjskiego. Jego podstawę stanowią zmiażdżone nasiona oleiste, najczęściej sezam, mak, orzechy czy nasiona słonecznika. Ponadto do chałwy dodawane są różnego rodzaju aromaty i bakalie.

Chałwa - przepis

sxc.hu

Cały sekret chałwy tkwi w jej cennych właściwościach. Zawarte w niej witaminy A, T, E oraz witaminy z grupy B odpowiedzialne są za odpowiedni stan naszej skóry, włosów i paznokci, usprawniają funkcjonowanie systemu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pamięć oraz wpływają pozytywnie na krzepliwość krwi. Ponadto w chałwie zawarty jest kwas linolowy obniżający poziom cholesterolu, zmniejszający również ryzyko wystąpienia chorób serca. Chałwa zawiera duże ilości protein, wapnia i magnezu.

Choć może wydawać się to skomplikowane, chałwę można samodzielnie przygotować w domu. Do jej wykonania

Będzie potrzebne:

1,5 szkl. cukru,
2 szkl. wody,
pół kostki masła,
1 szkl. kaszy manny,
migdały i orzechy.

Do niedużego rondelka należy wlać wodę, wsypać do niej cukier, dokładnie wymieszać i na niewielkim ogniu gotować nieustannie mieszając, aż z obu tych składników powstanie syrop o stosunkowo gęstej konsystencji.

W tym czasie na patelni należy rozpuścić na niewielkim ogniu masło, wsypać do niego kaszę mannę i smażyć ją nieustannie mieszając do momentu, aż uzyska złoto-żółty kolor.  Wtedy do kaszy należy wlać wciąż gorący syrop cukrowy i bardzo dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę należy jeszcze przez chwilę podgrzewać, aby cukier nadal był płynny, a następnie przelać całość do przygotowanego wcześniej, niedużego naczynia żaroodpornego, rozgrzać piekarnik do 120-130 st. C, wstawić do niego naczynie z masą i przez maksymalnie 15 minut zapiekać całość. Ma to na celu przede wszystkim doprowadzenie do stanu, kiedy kasza manna wchłonie cały syrop cukrowy.    

Po wyjęciu masy z piekarnika należy przygotować kilka niewielkich miseczek, masę z kaszy i cukru wyłożyć do każdej po trochu, dokładnie ją ugnieść, udekorować cynamonem, migdałami lub orzechami włoskimi i podawać.

Znacie inny przepis na chałwę? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
2.53
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

super przepis, moja ciocia ma go już w swoim starym zeszycie od 30 lat :) najlepsze są właśnie stare przepisy

~ / 2013-02-24 17:51:57
oceń komentarz: (0) (0)

Polecamy

Tarta gruszkowa - przepis

Tarta gruszkowa - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-10-29 10:36:49

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek / 2010-10-05 14:08:08

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22