Ciasto drożdżowe smakuje zawsze bardzo dobrze. Najlepsze jest jednak z owocami i kruszonką, która dosładza całość. Czuć również wyrazisty smak jagód. W sam raz na początek lata!
1 szklanka lekko podgrzanego mleka,
1 cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej,
0,5 szklanki cukru,
5 dag drożdży,
2 całe jajka,
1 żółtko,
1 białko (do posmarowania),
30 dag jagód,
Kruszonka:
10 dag masła,
0,5 szklanki cukru pudru,
1 jajko,
0,5 szklanki mąki,
pół opakowania cukru waniliowego.
-
Krok pierwszy
W małej miseczce rozrób drożdże, łyżkę cukru i 6 łyżek mąki z lekko podgrzanym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztop i ostudź.
-
Krok drugi
Po około kwadransie dokładnie wymieszaj jajka, żółtko i oba rodzaje cukru. W misce wymieszaj ręką mąkę, posłodzone jajka i zaczyn.
-
Krok trzeci
Stopniowo dodawaj roztopione masło i dokładnie wyrób. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
-
Krok czwarty
Z podanych składników zagnieć kruszonkę i włóż do lodówki na kwadrans.
-
Krok piąty
Szeroką, prostokątną blachę wyłóż pergaminem do pieczenia. Wyłóż ciasto, posmaruj białkiem, posyp opłukanymi i osuszonymi na ręczniku papierowym jagodami. Kruszonkę pokrusz palcami lub zetrzyj na grubej tarce, starając się zakryć owoce.
-
Krok szósty
Ciasto zostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz ok. 40-50 minut, sprawdzajac patyczkiem, czy nie jest surowe.
Znacie inne przepisy na ciasta z jagodami?