Ciasto imbirowe robi się podobnie do cukiniowego, czy bananowego: uciera się masło z cukrem pudrem, dodaje się jajka, mąkę, proszek do pieczenia – by mogło wyrosnąć i przyprawy podkreślające smak imbiru. Jakie przyprawy pasują do imbiru? Z pewnością szczypta gałki muszkatołowej, cynamon, wanilia, kardamon. Z jego smakiem i zapachem świetnie współgrają takie owoce jak pomarańcze, cytryna czy limonka.
Ciekawym dodatkiem do ciasta imbirowego może być nie tylko imbir świeży, ale także imbir kandyzowany.
80ml likieru Grand Marnier
125 ml pełnotłustego mleka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta gałki muszkatołowej
185g miękkiego masła
150g cukru pudru
4 duże jaja
skórka starta z 1 pomarańczy
kawałek świeżego imbiru – ok. 6-7 cm
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kandyzowany imbir zmielić, wymieszać z likierem Grand Marnier i mlekiem. Odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą gałki muszaktołowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając mikserem na najwyższych obrotach, dodać skórkę starą z pomarańczy i starty świeży imbir, wlać ekstrakt z wanilii, dobrze utrzeć, po czym stopniowo dodawać mąkę na przemian z namoczonym w likierze, zmielonym kandyzowanym imbirem.
Keksówkę dobrze natrzeć masłem, wlać do niego ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50-60 minut, aż włożony do ciasta drewniany patyczek będzie suchy. Ciasto podrośnie i pęknie wzdłuż na środku.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Próbowaliście piec ciasto imbirowe?