Przygotowywanie ciasta sezamowego należy rozpocząć od zrobienia masy sezamowej: sezam wraz z cukrem, masłem i miodem umieścić na patelni, podgrzewać, aż do powstania jednolitej masy. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić na stolnicy, posiekać je grubym nożem i szybko zagnieść. Podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, przenieść do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ciepłą masa sezamową i piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić.
W czasie pieczenia się pierwszej części ciasta przygotować masę kokosową: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wmieszać cukier i na koniec delikatnie wiórki. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią drugą prostokątną blaszkę wyłożoną także papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, a na nie wyłożyć kokosową masę. Tak przygotowane ciasto piec ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z blaszki.
Kiedy mamy już upieczone i schłodzone dwie części ciasta, ucieramy masło, dodajemy stopniowo cukier, potem rozkruszoną chałwę. Do blaszki wkładamy najpierw ciasto z sezamem, na nim rozsmarowujemy masę z chałwą, a na nią nakładamy delikatnie drugą część ciasta z dżemem i kokosem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce, niekoniecznie do lodówki. Kroimy w kostkę.
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
250 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
masa sezamowa:
1 szklanka + 2 łyżki sezamu
1/4 szklanki cukru
40 g masła
2 łyżki miodu
masa kokosowa:
2/3 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek
masa chałwowa:
½ szklanki cukru
150 g waniliowej chałwy
125 g masła
1 szklanka kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki
Jedliście kiedyś sezamowca?