Ciasto trzy bit - przepis

Ciasta i desery     dodano 2016-05-20
ocena

W ciągu ostatnich kilku lat w menu domowych cukierników pojawiły się ciasta wzorowane na smaku wyrobów wielkich koncernów spożywczych. Popularne jest ciasto kokosowe, którego nazwa kojarzy się z białymi kulkami otoczonymi kokosowymi wiórkami, wypełnionymi migdałem zanurzonym w kokosowej masie. W ostatnich latach serce i podniebienie smakoszy domowych słodyczy zdobywa ciasto zwane „trzy bit”.

Ciasto trzy bit - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Swoją nazwą nawiązuje do znanego wszystkim batonu, będącego połączeniem kruchego herbatnika z kremowym nadzieniem w mlecznej czekoladzie. Wykonanie ciasta wydaje się pracochłonne, ale czynności dotyczą tylko przygotowania trzech mas składających się na główne warstwy trzy bita, oddzielone ułożonymi na nich herbatnikami. Kiedy masy są gotowe, wystarczy już tylko chwilka, by przełożyć je ciastkami. Z powodu długiego czasu potrzebnego na zwilgotnienie chrupkich herbatników i stężenie kremów, trzy bit należy wykonać przynajmniej na kilka godzin przed planowanym podaniem. Do jego wykonania

Będzie potrzebne:

6 paczek (jedna po 100 g) maślanych herbatników,
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
0,5 l mleka,
2 opakowania bitej śmietany w proszku,
150 g masła o temperaturze pokojowej,
200 ml śmietanki 30%.

Puszkę mleka skondensowanego wstawić do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny. W razie wygotowania się wody zalać tak, by puszka była cały czas przykryta. Powstanie gęsta, jasnobrązowa, słodka masa o smaku toffi.

Proszek budyniowy rozprowadzić w 1 szklance mleka, wlać do reszty zagotowanego mleka. Odstawić masę budyniową do wystudzenia. Następnie dodawać ją małymi partiami do utartego masła. Za każdym razem dobrze rozprowadzić mikserem budyń, by masa się nie zwarzyła.

Śmietankę ubić na sztywno ze śmietankami w proszku. Następnie wszystko ułożyć w następującej kolejności: na spód formy wyłożonej folią aluminiową rozłożyć pierwszą warstwę herbatników.  Herbatniki posmarować ciepłą, ale nie gorącą masą z mleka skondensowanego lub masą krówkową. Następnie ułożyć znowu warstwę herbatników, potem masę budyniową, na którą delikatnie położyć kolejne ciastka. Przykryć je bitą śmietaną, na której ułożyć ostatnią porcję herbatników, po czym posmarować stygnącą polewą czekoladową.

Tak przygotowane ciasto włożyć, najlepiej na noc, do lodówki. Pozwoli to zmięknąć herbatnikom i stężeć poszczególnym warstwom ciasta.

Trzy bit to ciasto godne polecenia na każdą okazję, tym bardziej iż kremowy kolor masy budyniowej, biel bitej śmietany, karmelowy kolor masy z mleka skondensowanego i głęboki brąz czekoladowej polewy stanowią najlepszą zachętę do jego skosztowania.

Znacie inny przepis na ciasto trzy bit? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
4.57
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek / 2010-10-05 14:08:08

Pączki domowe - prosty przepis

Pączki domowe - prosty przepis

Joanna Białek / 2012-02-17 13:59:18

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22