Najczęstszymi składnikami ciast niewegańskich są mąka, mleko, masło i jajka. Nie ma problemu z zastąpieniem mleka – istnieje wiele odmian mleka roślinnego, na przykład sojowe, ryżowe czy kokosowe. Zamiast masła da się zastosować margarynę lub olej. Gorzej jednak z jajkami. Niektóre ciasta ich nie wymagają. Są to przede wszystkim te wypieki, w których znajdują się starte owoce lub warzywa, zwłaszcza jabłka lub banany. Jeśli jednak konieczne jest użycie jajka, można spróbować zastąpić je łyżką mąki kukurydzianej lub sojowej, rozmieszanej z 2 łyżkami wody, albo też mąki z ciecierzycy lub mielonego siemienia lnianego.
Oto przykład pysznego wegańskiego ciasta czekoladowego. Temu murzynkowi nie oprze się żaden łasuch.
Wykonanie:
1 szklanka cukru,
6 łyżek kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczki soli,
2 szklanki wody,
3 szklanki oleju,
2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego,
cukier waniliowy.
-
Krok pierwszy
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
-
Krok drugi
W misce wymieszaj suche składniki ciasta, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól.
-
Krok trzeci
Dodaj mokre składniki, zmieszane razem – wodę, olej i ocet. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna być gładka i bez grudek.
-
Krok czwarty
Formę o ciasta wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto i rozprowadź je równomiernie.
-
Krok piąty
Piecz około 40 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i polej nią przestudzone i wyjęte z formy ciasto. Ozdób migdałami, orzechami i rodzynkami.
Znacie inne ciekawe przepisy na wegańskie ciasta? Podzielcie się nimi!