Ciasto z rabarbarem - przepis

Ciasta i desery     dodano 2016-05-25
ocena

Rabarbar to roślina uprawna, której używa się do różnego rodzaju wypieków (najczęściej ciast kruchych i drożdżowych), jako dodatek do soków oraz do produkcji wina owocowego. Jak większość warzyw zawiera cenne dla naszego organizmu witaminy i składniki odżywcze. W smaku jest mocno kwaśny, zawiera potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor i dużo witaminy C.

Ciasto z rabarbarem - przepis

flickr.com

Przetwory na bazie rabarbaru można z powodzeniem wykonywać już od wczesnej wiosny, aż do końca jesieni. Najsmaczniejsze przepisy na ciasto z rabarbarem to te, w których jego kwaśny smak można przełamać słodyczą np. słodką kruszonką.

Będzie potrzebne:

2 szkl. mąki,
4 żółtka,
1 masło lub margaryna,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru,
rabarbar – umyty, osuszony i pokrojony na niewielkie, 2-centymetrowe kawałki.

UWAGA!

Nie należy jednak spożywać rabarbaru w dużych ilościach, ponieważ zawiera także kwas szczawiowy, który przyczynia się do usuwania z organizmu tak potrzebnego wapnia. Tworzy się trudny do rozpuszczenia szczawian wapnia, który odkłada się w organizmie i w konsekwencji tworzy kamienie nerkowe.

Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtka i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto dokładnie ugnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu niewielką ilość ciasta oderwać, zagnieść z odrobiną masła lub margaryny i cukru, włożyć na 15-20 minut do zamrażalnika. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub papierem śniadaniowym, wysmarować masłem i posypać bułka tartą. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do dna. Większą część ciasta należy rozwałkować i wyłożyć na blachę, pamiętając również o brzegach.

Na tak przygotowanym cieście układać kawałki rabarbaru wymieszane z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie należy wyjąć z zamrażalnika resztę ciasta, pokruszyć je po wyłożonym na cieście rabarbarze i piec w piekarniku w temperaturze 120-130°C przez około 30-40 minut. Gotowe ciasto, kiedy już wystygnie posypać cukrem pudrem. Tak przygotowany deser będzie doskonale smakował na ciepło z lodami.

Znacie inny przepis na ciasto z rabarbarem? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ
Faworki - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Pączki domowe - prosty przepis

Pączki domowe - prosty przepis

Joanna Białek / 2012-02-17 13:59:18

Tarta gruszkowa - przepis

Tarta gruszkowa - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-10-29 10:36:49

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22