Drożdżówki z budyniem – przepis

Ciasta i desery     dodano 2015-05-11
ocena
Drożdżówki z dżemem, drożdżowe bułeczki z serem lub makiem, drożdżowe ślimaczki z masą budyniowo – serową, bułki z kruszonką... Kto choć raz spróbował chociaż kawałka tradycyjnego polskiego słodkiego drożdżowego wypieku, ten będzie pamiętał jego niepowtarzalny smak i szukał sposobów na dosięgnięcie zapamiętanego ideału przy pomocy swoich kulinarnych umiejętności.

Drożdżówki z budyniem – przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Będzie potrzebne:
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
4-5 łyżek cukru
40 g świeżych drożdży
3 jajka
szczypta soli

nadzienie:
750 ml mleka
2 śmietankowe lub waniliowe budynie
100 g rodzynek

Drożdże rozkruszyć do garnuszka, wsypać 1 łyżkę cukru, wlać ciepłe mleko, wszystko dokładnie rozetrzeć, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić.

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka, ostudzić. Przykryć folią, by na powierzchni nie zrobił się kożuch.

Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło, resztę cukru, sól, ekstrakt z wanilii, wbić 2 jajka i żółtko z trzeciego jajka – białko zostanie do posmarowania bułeczek przed włożeniem do piekarnika. Wszystko dobrze wyrobić do powstania zwartego, elastycznego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na cienki prostokątny placek.

Posmarować je budyniem, posypać rodzynkami i zwinąć jak roladę, zaczynając od krótszego boku. Pokroić na ok. 5-6 cm kawałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę nacisnąć w środku wzdłuż drożdżówki trzonkiem drewnianej łyżki. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20-30 minut na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Upieczone, ciepłe jeszcze drożdżówki można polukrować.

jak zrobić drożdżówkiFot. Agnieszka Pietnoczka

Znacie inny przepis na drożdżówki z budyniem? Piszcie w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Tarta gruszkowa - przepis

Tarta gruszkowa - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-10-29 10:36:49

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek / 2010-10-05 14:08:08

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22