1 szklanka mleka
50 g drożdży
75 g masła
1/2 szklanki cukru
duża szczypta soli
3 żółtka
1 szklanka gęstego musu jabłkowego
2 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
cukier do smaku
Uwaga!
Do nadzienia można dodać skórkę pomarańczową, cynamon, starty świeży imbir, a zamiast lukru można zrobić kruszonkę.
Jednak tak naprawdę wystarczy znaleźć tylko do tego czas i chęci. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i pół szklanką ciepłego mleka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie: jabłka umyć, obrać i pokroić w grubsza kostkę lub cienkie plasterki, wymieszać z musem. Masło roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na parze. Kiedy powstanie pulchna masa dodać wyrośnięte drożdże, dolać resztę mleka, wsypać przesianą mąkę. Ciasto wyrabiać do powstania jednolitej, elastycznej masy, po czym dolać ciepłe, roztopione masło.
Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przenieść je na stolnicę, utworzyć wałek i kroić go na podobnej wielkości kawałki. Toczyć z nich owalne lub podłużne bułeczki, lekko spłaszczyć, nałożyć nadzienie – ok. 1 łyżki do każdej bułęczki, zamknąć i w dłoniach delikatnie formować bułeczki.
Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 minut. Po upieczeniu polukrować.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Skusicie się na pyszne drożdżówki?