3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

50 g drożdży

75 g masła

1/2 szklanki cukru

duża szczypta soli

3 żółtka

1 szklanka gęstego musu jabłkowego

2 jabłka

1 łyżka soku z cytryny

cukier do smaku

Uwaga!

Do nadzienia można dodać skórkę pomarańczową, cynamon, starty świeży imbir, a zamiast lukru można zrobić kruszonkę.

Jednak tak naprawdę wystarczy znaleźć tylko do tego czas i chęci. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki i pół szklanką ciepłego mleka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie: jabłka umyć, obrać i pokroić w grubsza kostkę lub cienkie plasterki, wymieszać z musem. Masło roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na parze. Kiedy powstanie pulchna masa dodać wyrośnięte drożdże, dolać resztę mleka, wsypać przesianą mąkę. Ciasto wyrabiać do powstania jednolitej, elastycznej masy, po czym dolać ciepłe, roztopione masło.

Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przenieść je na stolnicę, utworzyć wałek i kroić go na podobnej wielkości kawałki. Toczyć z nich owalne lub podłużne bułeczki, lekko spłaszczyć, nałożyć nadzienie – ok. 1 łyżki do każdej bułęczki, zamknąć i w dłoniach delikatnie formować bułeczki.

Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25 minut. Po upieczeniu polukrować.

jak upiec drożdżówkiFot. Agnieszka Pietnoczka

Skusicie się na pyszne drożdżówki?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDrożdżówki z kruszonką – przepis
Następny artykułCiasteczka marcepanowe – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here