Faworki - przepis

Ciasta i desery     dodano 2016-05-25
ocena

Faworki to tradycyjne chrupiące ciasteczka smażone najczęściej w Tłusty Czwartek. Nazywane są one również chrustem albo chruścikiem, w zależności od regionu lub miejsca pochodzenia. Podobnie jak w przypadku pączków czy innych tradycyjnych domowych wypieków czy potraw, każda pani domu modyfikuje klasyczny przepis.

Faworki - przepis

sxc.hu

Faworki mają kształt kokardek, wyrabiane są ze śmietanowego ciasta i smażone są na głębokim tłuszczu podobnie jak pączki i podawane są posypane cukrem pudrem.

Tradycyjny i chyba najbardziej uniwersalny przepis na faworki domowej roboty jest stosunkowo prosty, a wykonywane z niego faworki smaczne, łatwe i szybkie do zrobienia. Do usmażenia średniej wielkości porcji

Będzie potrzebne:

5 żółtek,
2 szkl. pszennej mąki,
4 łyżki gęstej śmietany 22%,
2 łyżki spirytusu,
2 łyżki masła,
cukier puder,
szczypta soli.

UWAGA!

Niezbędnym do ich wykonania przedmiotem będzie solidny wałek. W niektórych przepisach zamiast spirytusu podawany jest ocet, jednak spirytus zdecydowanie lepiej sprawdza się w tego rodzaju wypiekach.

Mąkę należy przesiać przez sitko, masło pokroić w cienkie plasterki i zagnieść jak ciasto na pierogi z dodatkiem żółtek, śmietany, spirytusu i soli. Po wyrobieniu i dokładnym zagnieceniu ciasta, które powinno być elastyczne i swobodnie odchodzące od rąk, należy mocno okładać je i tłuc wałkiem, zbijać z powrotem w bryłę i powtarzać czynność kilkakrotnie tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto należy schłodzić wkładając je do lodówki na około 1 godzinę.

Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je dokładnie i cienko rozwałkować, na grubość około 2 mm. W międzyczasie należy przystąpić do rozgrzewania oleju w garnku. Ostrym nożykiem należy wykrawać z ciasta paseczki o szerokości około 3 cm i długości około 12 cm. W wykrojonych paseczkach należy zrobić pośrodku nacięcie o długości około 4 cm i przeciągnąć przez nie jeden z końców paska.

Faworki należy wkładać po kilka sztuk na głęboki, mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć aż będą lekko rumiane. Każdy z osobna należy odwrócić na druga stronę, delikatnie wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Faworki należy podawać posypane cukrem pudrem, jednak najlepiej, gdy wystygną, aby cukier się nie roztopił i nie wsiąkł w ciasto.

faworki prosty przepis

sxc.hu

Nadal nie wiesz jak zrobić faworki? Zobacz film WaszaKuchnia.pl:

 


Znacie inny przepis na faworki? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek / 2010-10-05 14:08:08

Pączki domowe - prosty przepis

Pączki domowe - prosty przepis

Joanna Białek / 2012-02-17 13:59:18

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22