Gofry - przepis

Ciasta i desery     dodano 2016-05-25
ocena

Gofry to wyśmienity przysmak, polecany szczególnie latem, kiedy ich wykonanie, ze względu na sezon owocowy, możemy urozmaicić. Wszystko jednak zależy od upodobań. Jednak bez względu na to, jaki rodzaj gofrów preferujemy i jakich dodatków używamy, najważniejsze jest ciasto, z którego je wykonamy.

Gofry - przepis

flickr.com

Przepisów na gofry jest w książkach kucharskich i na portalach internetowych o gotowaniu całkiem sporo. Jedne są bardziej chrupiące, inne nieco bardziej miękkie, bardziej lub mniej słodkie, mocniej lub słabiej spieczone, cienkie i chrupiące czy raczej grube i puszyste. Zacznijmy więc od ciasta.

Tradycyjne ciasto na gofry powinno zawierać w sobie niewielką ilość tłuszczu, są wtedy smaczniejsze. Do jego wykonania

Będzie potrzebne:

2 szkl. mąki,
1 łyżka cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
1,5 szkl. mleka,
1/2 szkl. wody,
1/4 roztopionego masła.


Wersja niskokaloryczna:
1 szkl. mąki z górką,
2 łyżki cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 szkl. mleka.

Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, najlepiej je zmiksować, aby usunąć wszystkie grudki, a ciasto było delikatne i gładkie. Następnie należy rozgrzać gofrownicę, wylewać na nią ciasto na gofry, zamknąć i co jakiś czas zaglądać do środka, aby za bardzo się nie spiekły. Kiedy będą już złocisto-brązowe należy delikatnie wyjąć je drewnianą łopatką uważając, żeby się nie połamały i nie pokruszyły. Odstawiając je do wystygnięcia nie należy układać ich na płasko, na talerzu, lub jeden na drugim. Najlepiej będzie ułożyć je na kratce z piekarnika.

Równie smaczna jest dietetyczna wersja przepisu, która nadaje się dla osób szczególnie dbających o linię. Jedyny problem może pojawić się z oderwaniem ich od gofrownicy, jednak wystarczy  mocniej podważyć je łopatką.

Przepis ten wystarcza na zrobienie około 6 gofrów. Gofry należy wylewać na rozgrzaną gofrownicę i zapiekać na złoto-brązowy kolor. Upieczone z tego przepisu są równie smaczne, jedynie nieco mniej pulchne.

Jako dodatki do gofrów można stosować niemal wszystko co nam smakuje. Najpopularniejsze są te z bitą śmietaną, można podać je również z owocami lub konfiturą. Najsmaczniejsze są te z truskawkami, jagodami, ananasem, brzoskwinią czy kiwi. Gofry doskonale smakują również polane roztopioną czekoladą, skropione miodem lub z dodatkiem kremowej masy do ciast. Równie smaczne są te bez żadnych dodatków posypane jedynie cukrem pudrem.

Znacie inny przepis na gofry? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Pączki domowe - prosty przepis

Pączki domowe - prosty przepis

Joanna Białek / 2012-02-17 13:59:18

Tarta gruszkowa - przepis

Tarta gruszkowa - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-10-29 10:36:49

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22