Jak udekorować tort kremem?

Ciasta i desery     dodano 2015-07-23
ocena

Uwielbiam wszelkie ciasta, ciasteczka i torty. A te ostatnie można udekorować w sposób, jaki tylko nam się zamarzy. Tort w kształcie samochodu? Nie ma sprawy, jest dużo cukierni, które robią to na zamówienie? Tort dla dziewczynki czy dla chłopca? można przebierać wśród różnorodnych ofert.

Jak udekorować tort kremem?

sxc.hu

Jednak przy odrobinie cierpliwości i wyobraźni, można także i w domu przygotować taki pyszny, piękny i smaczny tort.

Najpierw trzeba upiec biszkopt i podzielić na krążki. Najlepiej zrobić to przy pomocy długiego noża albo nitki czy żyłki. Krążki należy nasączyć syropem, rumem albo ponczem, dzięki temu lepiej będą się łączyły z masą.

Potem smarujemy krążki masą i składamy tak, że spód ciasta stanowi wierzch tortu. Przyciskamy i wyrównujemy tort, a boki smarujemy kremem i zapełniamy wszelkie nierówności.

Teraz przyszedł czas na dekoracje. Górę i boki tortu smarujemy masą. Tradycyjny sposób dekorowania tortu to posypanie boków orzechami, migdałami czy posypką oraz ozdobienie góry masą wyciskaną z papierowego rożka.

Czy można inaczej? Oczywiście. Tort można udekorować na wiele sposobów:

- można polać polewą czekoladową, potem raz jeszcze, ale jaśniejszą i wyciskaną z papierowego rożka.

- można także udekorować masą w różnych kolorach. Można wylać galaretkę i ozdobić ją owocami maczanymi w rozpuszczonej czekoladzie.

Opcji jest mnóstwo i wystarczy tylko pobudzić swoją wyobraźnię.

Istotne wydaje się wtedy wykorzystanie odpowiednich form, końcówek i pomocnych narzędzi.

Polecam szukanie w Internecie. Można znaleźć wiele ofert różnych sklepów, w których można zaopatrzyć się w bardzo przydatne sprzęty. Można kupić foremki do ciast czy ciasteczek, od metalowych, poprzez papierowe, do silikonowych. Znajdziemy różne, bardzo ciekawe wzory (domki, koniki, aniołki, itp.). Dzięki temu w warunkach domowych możemy sami stworzyć taki tort, jaki chcemy.

Tort należy jednak jeszcze przyozdobić. Można rozrobić przy pomocy papierowego albo foliowego woreczka. W rogu woreczka wycina się jakiś kształt, napełnia masą i już. Ale można zakupić specjalne końcówki dekoratorskie. Są to tzw. tylki. Mają one różne kształty, od okrągłych po gwiazdki. W sklepach można też kupić gotowe rękawy czy worki dekoratorskie. Polecam też dekoratory, które tylko napełnia się masą.

Jeśli ktoś bardzo lubi bitą śmietanę na ciastach, to może się zaopatrzyć w specjalny syfon. Wystarczy wlać do niego schłodzoną kremówkę, wbić nabój, wstrząsnąć syfonem i już. Można udekorować tort albo lodowy deser. Dołączone końcówki mają zazwyczaj dwa wzory – prosty i tulipan.

UWAGA!

Dostępne są też specjalne radełka. Są to narzędzia przeznaczone do modelowania lukru plastycznego na tortach. Zazwyczaj są one wykonane z nieprzywierającego plastiku.

Czy pieczecie torty? Jak najczęściej je dekorujecie? Opiszcie nam swoje pomysły.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek / 2010-10-05 14:08:08

Pączki domowe - prosty przepis

Pączki domowe - prosty przepis

Joanna Białek / 2012-02-17 13:59:18

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22