Jak zrobić rogaliki z dżemem? Przepis

Ciasta i desery     dodano 2015-05-21
ocena
Słodkie, samodzielnie wykonane, świeżo pieczone rogaliki to doskonały dodatek do porannej kawy. Uprzyjemnią każdy dzień i osłodzą nieco codzienność. Pomysłów na nie, zarówno na samo ciasto, jak i na nadzienie czy dekorację, jest mnóstwo.

Jak zrobić rogaliki z dżemem? Przepis

sxc.hu

Dla każdej pani domu domowej roboty rogaliki stanowią prawdziwe wyzwanie oraz okazję do zaprezentowania swoich możliwości. Poniżej przestawiam przepis na smaczne i słodkie rogaliki z najprostszym i klasycznym nadzieniem – dżemem.

Do wykonania ciasta na rogaliki:

Będzie potrzebne:
250 g kwaśnej śmietany,
18%, kostka masła lub margaryny o wadze 200 g,
6 dag drożdży,
1 duże jajko,
szczypta soli,
około 4 szklanek mąki

Jako nadzienie należy przygotować dżem, marmoladę lub konfiturę, zaś do wykończenia i dekoracji potrzebne będzie 1 małe jajko i trochę cukru.

Ponieważ jest to przepis na drożdżowe rogaliki w pierwszej kolejności należy przygotować drożdżowy rozczyn. W tym celu w dużej misce należy połączyć pokruszone drożdże, roztopione i wystudzone masło (lub margarynę), śmietanę oraz sól i jajko. Wszystkie te składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać dodawać po trochu mąki, uważając, aby nie wytworzyły się grudki. Powstałe z połączenia wszystkich składników ciasto należy wyrabiać tak długo, aż w rezultacie uzyskamy gładką masę o jednolitej konsystencji. Najdziwniejszą cechą tego przepisu jest konieczność odstawienia tak przygotowanego rozczyny drożdżowego do lodówki zamiast, jak to ma zwykle miejsce w przypadku drożdży, w ciepłe miejsce.

Ciasto powinno znajdować się w lodówce około godziny, aby wyrosło. Godzina jest czasem orientacyjnym. W przybliżeniu, po tym czasie, ciasto powinno być wyrośnięte i nadawać się do dalszej pracy. Kiedy już takie będzie, należy podzielić je na dwie równe części, które kolejno będziemy wałkować. Ciasto należy ułożyć na stolnicy podsypanej bardzo małą ilością mąki i niezbyt cienko rozwałkować tworząc okrąg. Tak powstały placuszek należy pociąć, tak jak pizze, na niezbyt duże trójkąciki. Na środku każdego z nich układać po łyżeczce dżemu, marmolady lub konfitury i zawijać w rogaliki dowolnie je kształtując. Wielkość i kształt rogalików zależy wyłącznie od naszego gustu. Jednak najładniej i najapetyczniej prezentują się średniej wielkości, zgrabne rogaliki.

Każdy zwinięty już rogalik należy smarować z wierzchu specjalnym pędzlem kuchennym lub zwykłą łyżeczką maczaną w rozmieszanym jajku, posypywać z wierzchu niezbyt dużą  ilością cukru i układać na blasze wyłożonej lekko natłuszczonym pergaminem. Tak przygotowane rogaliki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do momentu uzyskania przez nie złoto-brązowego koloru.

Czy lubicie domowe rogaliki? Z czym smakują Wam najlepiej? Podzielcie się swoją opinią!

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ
Przepis na batoniki musli z miodem

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Pączki domowe - prosty przepis

Pączki domowe - prosty przepis

Joanna Białek / 2012-02-17 13:59:18

Tarta gruszkowa - przepis

Tarta gruszkowa - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-10-29 10:36:49

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22