Krem brulee - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Krem brulee to w ostatnich latach bardzo popularny i niezwykle modny deser wywodzący się z kuchni francuskiej. Jest to bardzo charakterystyczny aromatyczny deser, zapiekany, podawany w schłodzonej formie, cechujący się wyjątkową delikatnością kremu, połączoną z kruchością i chrupkością skarmelizowanego cukru na jego wierzchu. Ponadto krem brulee może być przygotowywany w różnych smakach, w zależności od dodatków. Jednak bez względu na nie, podstawą deseru jest krem z jaj, śmietana i cukier.

Krem brulee - przepis

sxc.hu

Do przygotowania krem brulee potrzebne będą:

Będzie potrzebne:

500 ml śmietany kremówki (wysokoprocentowej, najlepiej około 36%)
6 żółtek
1/3 szklanki białego cukru
6 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii

Do głębokiego rondelka wlewamy śmietanę z dodatkiem białego cukru i ziarenkami wanilii oraz przekrojonymi laseczkami waniliowymi. Kiedy śmietana będzie już bliska zagotowaniu, należy zdjąć ją z ognia, wyjąć laseczki wanilii i całość przestudzić.

Oddzielone od białek żółtka należy ubić na gładką masę, uważając przy tym, aby nie była ona zbyt puszysta. Następnie do masy z żółtek należy stopniowo, po trochu, dodawać przestudzoną śmietanę z cukrem, cały czas delikatnie mieszając, aby kremowa masa nie była zbyt puszysta i napowietrzona. Ma ona być gładka i sztywna, pozbawiona pęcherzyków powierza. Następnie w ten sposób zrobiony krem należy wlewać do przygotowanych wcześniej foremek przez sitko i wstawić do nagrzanego już do temperatury 100 stopniach Celsjusza piekarnika na niecałą godzinę. Po wyjęciu z piekarnika krem należy przestudzić, a następnie umieścić na pół godziny w zamrażalniku, później zaś przełożyć na co najmniej 6 godzin do lodówki, aby dobrze stężał.

Kiedy krem będzie już mocno schłodzony i utwardzony, należy posypać go brązowym cukrem i skarmelizować go. Doskonale sprawdzi się tutaj włożenie go na kilkanaście sekund do piekarnika pod górną grzałką nagrzaną nawet do 250 stopni. Po wyjęciu krem należy ponownie schłodzić. Tuż przed przed podaniem krem powinien przez około 30 minut postać w temperaturze pokojowej.

Aby wykonać krem brulee o smaku innym niż waniliowy, np. czekoladowy, do gotowego kremu – przed przelaniem go do miseczek – należy dodać rozpuszczona gorzką czekoladę. W przypadku tego przepisu nie jest konieczne jego zapiekanie z cukrem, a jedynie dodatkowe polanie mleczną czekoladą, posypanie wiórkami kokosowymi i udekorowanie świeżymi owocami, malinami lub truskawkami, które doskonale będą komponowały się z czekoladą.

Krem brulee najlepiej smakuje podawany w porcelanowych miseczkach, tzw. kokilkach.

Znacie inny przepis na krem brulee? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
4.67
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy