Kruche babeczki - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Słodkie wypieki to zapewne przysmak dla wielu z nas. Co więcej, jeżeli wykonanie takiego smacznego deseru nie zajmuje dużo czasu, to automatycznie przepis wykorzystuje się bardzo często, tworząc coraz to nowsze i smaczniejsze warianty. Tak jest z kruchymi babeczkami. Ich zrobienie to zwykle chwila, smakują wszystkim, stanowią doskonały dodatek do kawy czy herbaty i znikają z talerza błyskawicznie. Więcej nawet – są one piękną i estetyczną ozdobą każdego stołu. Poniżej prezentuję ciekawy i bardzo łatwy przepis na smaczne i słodkie babeczki z kruchego ciasta ze słodkimi masami.

Kruche babeczki - przepis

photoxpress.com

Do wykonania takich babeczek będą potrzebne:

Będzie potrzebne:

3 szklanki mąki
1 jajko
1 kostka margaryny lub masła 200g
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka oleju

Natomiast do zrobienia mlecznej masy będą potrzebne:

3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru,
1/4 szklanki letniej wody
100 g masła

Do wykonania masy czekoladowej z kolei będą potrzebne:

3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki letniej wody
100 g masła
3 łyżeczki kakao
ewentualnie 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie kruchych babeczek rozpoczynamy od zmiksowania ze sobą jajka, jednego żółtka i cukru pudru. Następnie do osobnej miski wsypujemy mąkę, ucieramy ją z margaryną i mieszamy lub miksujemy. Do tego należy dodać zmiksowane jajka z cukrem i wyrobić z całości ciasto, które będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Kiedy ciasto będzie gotowe – odrywać z niego po niewielkiej kulce, wkładać do foremki, na sam jej środek, i rozpłaszczając je, wylepiać całe wnętrze foremki. Należy mocno dociskać je do ścianek foremki, aby babeczki nabrały ładnego kształtu. Piecze się je później w temperaturze 180 stopni, aż do momentu uzyskania przez nie złoto-brązowego koloru.

Kiedy babeczki się pieką, można przystąpić do robienia masy. Mleczna powstaje poprzez zmieszanie mleka w proszku z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Następnie dolewa się do niej troszkę wody i delikatnie podgrzewa, uważając, aby się nie zagotowała. Kiedy masa uzyska odpowiednią – niezbyt rzadką – konsystencję, należy dodać do niej masło, dokładnie wymieszać, aż się rozpuści i dopiero wtedy gotową masę zdjąć z ognia.

Masę czekoladową robi się podobnie. Najpierw trzeba wymieszać cukier ze sproszkowanym mlekiem, wsypać do tego kawę lub kakao i resztę wykonywać dokładnie tak samo jak w przypadku mlecznej masy.

Masy należy wylewać do lekko przestudzonych babeczek naprzemiennie, najpierw na połowę babeczek na dno – ciemną masę, później jasną, a w drugiej połowie – najpierw jasną, a później ciemną. Z drugiej warstwy masy można robić na babeczkach ciekawe, śmieszne wzorki.

 

Znacie inny przepis na kruche babeczki? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy