Makowiec - przepis

Ciasta i desery     dodano 2016-05-25
ocena

Makowiec to obok keksa, tradycyjne drożdżowe ciasto pieczone w Polsce na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Każdy przepis ma swoje tajemnice, drobne modyfikacje, które zwykle stanowią o jego niepowtarzalnym smaku. Z podanego poniżej przepisu można upiec 3 makowce o długości 30-35 cm każdy.

Makowiec - przepis

flickr.com

Ze względu na kilka etapów, zgodnie z którymi przygotowywany jest makowiec, przepis można również podzielić. Tak więc do przygotowania ciasta

Będzie potrzebne:

180 ml letniego mleka,
3 szkl. pszennej mąki,
150 g roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła,
6 jajek rozdzielonych na żółtka i białka,
45 g świeżych drożdży lub 20 g suchych,
6 łyżek cukru,
1,5 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki soli,
1,5 łyżki spirytusu,
wódki lub rumu,
1 duże opakowanie cukru waniliowego (ok. 16 g).


Masa makowa:
500 g maku,
250 g cukru,
100 g rodzynek,
50 g posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
olejek migdałowy,
cynamon,
1 łyżka margaryny,
kandyzowana skórka pomarańczowa.

Wykonanie ciasta drożdżowego do strucli należy rozpocząć od rozpuszczenia drożdży z cukrem i letnim mlekiem, a następnie odstawiamy je na około 15 minut do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie należy dodać pozostałą część składników, poza białkami i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony, letni tłuszcz i nadal wyrabiać.

Ciasto drożdżowe potrzebuje więcej czasu, jest wtedy delikatniejsze i smaczniejsze. Kiedy jest już gotowe i nie klei się do rąk należy odstawić je do wyrośnięcia, na około 30-40 minut.

Masę makową rozpoczynamy od sparzenia maku w 500 ml wrzątku. Należy go odcedzić, zostawić do wystygnięcia i dwukrotnie zmielić. Jest to propozycja dla wytrwałych, ambitnych i cierpliwych. Obecnie dostępna jest już w sklepach gotowa masa makowa. Do masy makowej dodać pozostałe składniki, na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę.

Zawijanie strucli rozpocząć od podzielenia ciasta na mniej więcej 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokątne, niezbyt grube placki, układać na nich masę makową, również podzieloną na 3 części. Pergamin posmarować olejem, tak aby ciasto się nie kleiło i zawijać w niego makowce, a końce podwinąć pod spód. Tak przygotowane strucle piec w temperaturze 180-190°C przez około 30-40 minut. Po upieczeniu zaczekać, aż całość wystygnie, rozwinąć delikatnie z pergaminu, polewać lukrem i dekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Można również posypać je tylko cukrem pudrem.

Lukier do dekoracji można przygotować samodzielnie. Do jego wykonania potrzebne będzie pół szklanki cukru pudru oraz 2-3 łyżki gorącej wody, które należy rozetrzeć na gładką masę i posmarować nią makowce.

Znacie inny przepis na makowiec? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek / 2010-10-05 14:08:08

Pączki domowe - prosty przepis

Pączki domowe - prosty przepis

Joanna Białek / 2012-02-17 13:59:18

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22