Ten słodki przysmak sięga swym rodowodem krajów Południowej Ameryki, gdzie przez wieki uzyskiwano go poprzez powolne gotowanie mleka z odpowiednią ilością cukru. Kolor powstaje dzięki powolnej karmelizacji cukru, wygotowywania się mleka, co doprowadza również do gęstnienia masy. Do Europy trafił za pośrednictwem portugalskich podróżników, od których także przyjęła się także nazwa oznaczająca nic innego jak po prostu słodycze z mleka.
Gotowanie kajmaku wymaga dwóch rzeczy: garnka z grubym dnem, żeby masa się nie przypalała i dużej dawki cierpliwości, gdyż czas gotowania mleka z cukrem wynosi ok. 2-3 godzin. Nie można zostawiać gotującej się masy samej, trzeba bardzo często ją mieszać, by gęstniejący karmel nie przywarł do dna i nie zepsuł kajmaku.
250 ml słodkiej śmietanki 30 %
2 szklanki cukru
4 łyżki masła
W garnku umieścić mleko, śmietankę i cukier, podgrzewać je na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować do momentu (ok. 2-3 godziny), kiedy masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasnobrązowy. Kajmak jest gotowy, jeśli przełożony na talerzyk zastyga. Masło dodać do lekko przestudzonej masy i utrzeć z nią na krem.
Do tak przyrządzonego kajmaku można dodać na początku gotowania laskę wanilii, tabliczkę gorzkiej czekolady, 2 łyżki ciemnego kakao, 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej lub uprażone i posiekane orzechy laskowe.
Kajmak przekłada się do słoiczków, zamyka i przetrzymuje w lodówce.
Szybsza wersją kajmaku
250 ml śmietanki 36 %
4-5 łyżek cukru
Cukier i śmietankę umieścić w garnuszku z grubym dnem, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie gotować na małym gazie do zgęstnienia masy i nabrania przez nią karmelowego koloru.
Jeśli nie chcemy próbować przyrządzić kajmak samemu, możemy kupić puszkę mleka skondensowanego słodkiego i pogotować go w garnku przez 2 godziny. W czasie gotowania puszki, musi być ona całkowicie przykryta wodą.
Do czego użyć kajmaku? W najprostszej wersji choćby do ciepłych naleśników, które należy posmarować masą kajmakową i podawać z kleksem bitej śmietany, gałką śmietankowych lodów, czy polane kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem.
sxc.hu
Będziecie przygotowywać kajmak tradycyjnym sposobem czy zdecydujecie się na wersje szybką?