Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Jej sekret tkwi w prostocie i jakości potrzebnych produktów.

Wykonanie:

masa kokosowa Fot. sxc.hu

2 szklanki tłustego mleka,

250 g wiórków kokosowych,

3 łyżeczki żelatyny,

1 szklanka cukru,

250g masła.

Uwaga!

Uwaga, krem dość szybko się ścina, więc nie możesz zwlekać z nałożeniem go na tort.

  • Krok pierwszy

    Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody.

  • Krok drugi

    Wiórki kokosowe zaparz wrzącym mlekiem, wymieszaj dokładnie i ostudź.

  • Krok trzeci

    Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wiórki z mlekiem i nadal starannie ucieraj, stopniowo dodając żelatynę.

  • Jaka jest Wasza ulubiona masa do ciast?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić przelew SMS na konto bankowe?
Następny artykułMleczne barfi – przepis

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here