Mazurek orzechowy - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Mazurki – te tradycyjne polskie ciasta, których nie może zabraknąć na stole podczas Świąt Wielkanocnych. Przygotowuje się je z różnego rodzaju ciasta np. kruchego, półkruchego, francuskiego czy biszkoptowego i przekłada masą orzechową, czekoladową lub kokosową. Całość zdobi lukier i bakalie.

Mazurek orzechowy - przepis

sxc.hu

Do zrobienia ciasta na mazurek orzechowy

Będzie potrzebne:

400 g mąki,


140 g cukru pudru,


60 g łuskanych orzechów włoskich,


200 g masła lub margaryny,


2 żółtka,


opakowanie cukru waniliowego.


 

Cukier puder i mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy wcześniej zmielone orzechy włoskie. Dokładamy żółtka, cukier waniliowy oraz masło lub margarynę. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy ciasto które, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je do rozmiaru średniej wielkości blachy. Blachę smarujemy masłem lub margaryną i kładziemy na nią rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190°C, na około 15 minut.

Do wykonania masy orzechowej

Będzie potrzebne:
250 g łuskanych orzechów włoskich,
1 1 szkl. mleka,
2 białka,
1 szkl. cukru,
3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki miodu.


Rozgniecione orzechy włoskie mieszamy z chłodnym mlekiem, cukrem i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki mlecznej. Do całości wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę wykładamy na wcześniej podpieczone ciasto i wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzchu możemy ułożyć połówki orzechów włoskich i przyozdobić lukrem.

Znacie inny przepis na mazurka orzechowego? Podzielcie się nim w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =