Charakterystyczna metodą przyrządzania muffinek jest wlewanie mokrych ich składników do suchych i niestaranne ich wymieszanie, a nawet pozostawienie w cieście grudek.
Do przygotowania pysznych muffinek kawowych będzie potrzebne:
Składniki suche:
260 g mąki,
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
¾ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
pół łyżeczki soli,
1 łyżeczka cynamonu.
Składniki mokre:
250 ml mleka,
120 g masła,
1 jajko.
Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady lub 1 szklanka czekoladowych groszków
Uwaga!
Ciekawa wersją kawowych muffinek są babeczki z włożonymi do środka kawałkami chałwy zamiast czekolady.
Rozpocząć od stopienia masła i ostudzenia go. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni. Kiedy masło jest gotowe, w jednej misce umieścić wszystkie suche składniki: przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dosypać kawę, cukier, cukier waniliowy, sól i cynamon. W drugiej wymieszać mleko z jajkiem i wystudzonym masłem. Mokre składniki wlać do suchych i niestarannie (tak, jak w przypadku wszystkich rodzajów ciast na muffinek) wymieszać. Wkroić czekoladę lub dodać czekoladowe groszki. Przemieszać kilka razy ciasto. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które lekko nasmarować olejem i napełnić je ciastem. Ciasto można także wlewać do foremek bez papilotek, po upieczeniu pięknie odchodzi do foremki. Następnie wstawić je do rozgrzanego piekarnika i piec 20-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu można posmarować kawowym kremem maślanym, czekoladową polewą bądź oprószyć cukrem pudrem.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na muffinki kawowe? Podzielcie się nim.