Co nadaje musom ową delikatną strukturę i puszystość, rozpływająca się w ustach? Jednym z sekretów dobrego musu jest dodanie ubitego białka i słodkiej śmietanki, zwanej kremówką. To właśnie dobrze ubita piana z białek tworzy w musie wrażenie lekkości, a śmietanka nadaje jej gładką aksamitność i niebiański posmak. Aby dobrze ubić kremówkę, należy wiedzieć o kilku sprawach:
– śmietankę należy wlać do wysokiego naczynia lub dużej miski, gdyż w czasie miksowania śmietanka potrafi kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość,
– w celu uniknięcia porażki powinno się dobrze schłodzić śmietanę – nawet kilka godzin przed ubiciem,
– im śmietanka posiada więcej procentów (np. 30%, 36%) tłuszczu, tym bardziej będzie sztywna po ubiciu i trwalsza,
– zbyt długie ubijanie wysokoprocentowej śmietanki doprowadzi do wytworzenia się z niej masy podobnej strukturą do masła,
– czasem ubita śmietana po dłuższym staniu w lodówce zaczyna podchodzić wodą, co psuje efekt i utrudnia krojenie przygotowanych z nią ciast – aby temu zapobiec można zmiksować z kremówką specjalny proszek zwany śmietana-fix, wmieszać pod koniec ubijania rozpuszczoną żelatynę ( w proporcjach: 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody na 250 ml śmietanki) lub zmiksować śmietankę z odpowiednią ilości innego produktu spożywczego zwanego śnieżką
4 łyżki zimnej wody
pół kilo malin
¾ szklanki cukru
2 białka
250 ml słodkiej śmietany 30-36 %
W kubeczku wymieszać żelatynę z wodą, ¾ ilości malin zmiksować z ½ szklanki cukru i przetrzeć przez drobne sitko. Namoczoną żelatynę wraz z 4 łyżkami malinowego puree podgrzać, aż do rozpuszczenia się żelatyny, po czym wymieszać z pozostała owocową masa.
Białka wlać do miski umieszczonej nad gotującą się wodą w garnku i ubić je z pozostałym cukrem na pianę, aż będzie ciepła w dotyku. Zdjąć wtedy miskę z garnka i mikserem na najwyższych obrotach ubijać pianę, aż będzie sztywna i błyszcząca. Przełożyć ją do malinowego purre. Podobnie zrobić ze śmietanką: ubić ja na sztywno i wymieszać z owocową masą. Mus przełożyć do miseczek lub miski, w której będziemy go podawać. Przystroić odłożonymi malinami, wstawić do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc.
Do wykonania takiego musu nadają się zarówno owoce świeże jak i mrożone.
sxc.hu
Skorzystacie z naszego przepisu na mus malinowy?