Pan de Muerto - przepis

Ciasta i desery    
ocena

W obchodach meksykańskiego święta zmarłych ważną rolę odgrywa to niezwykłe pieczywo, kształtowane tak, by przypominało czaszkę i kości.

Pan de Muerto - przepis

pixabay.com

Często występuje też w postaci okrągłych bocheneczków, na wierzchu których ułożone są na krzyż dwa paski ciasta, zwieńczone małą kulką - co również stanowi odniesienie do symboliki śmierci.

Będzie potrzebne:

pół kostki masła, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, 5 szklanek mąki pszennej, 2 saszetki suchych drożdży, łyżeczka soli, 1 łyżka ziaren anyżu, pół szklanki cukru, 4 jajka. Lukier: Pół szklanki cukru pudru, 1/3 szklanki soku pomarańczowego, 2 łyżki skórki pomarańczowej do dekoracji.

Wykonanie:

1. W rondlu rozpuść masło na małym ogniu, dodaj mleko i wodę, a następnie wszystko podgrzej, ale nie zagotowuj.

2. Odmierz półtorej szklanki mąki, a resztę odstaw. W dużej misce wymieszaj odmierzoną część mąki, drożdże, sól, anyżek i cukier.

3. Wmiksuj do tego podgrzeny płyn, aż powstanie jednolite ciasto. Dodaj jajka i wmiksuj kolejną szklankę mąki. Dodawaj resztę mąki, aż ciasto stanie się miękkie, ale nieklejące.

4. Miskę posmaruj lekko olejem, włóż ciasto, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.

5. Ponownie lekko wyrób ciasto i uformuj okrągłe, spore bułki, dekorując je w tradycyjny sposób. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę.

6. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Ostudź i polukruj.

7. Cukier i sok wymieszaj i zagotuj, a jeszcze ciepłą miksturę nakładaj pędzlem silikonowym lub ryżowym na upieczone bułeczki. Posyp posiekaną skórką pomarańczową.

Znacie jakiś inny sposób na Pan de Muerto? Podzielcie się nim w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =