Placki z jabłkami - przepis

Ciasta i desery     dodano 2016-05-20
ocena

Wraz z sezonem na jabłka rozpoczyna się jednocześnie festiwal jabłkowych potraw. Tarty z jabłkami, szarlotki, jabłeczniki, musy, dżemy, galaretki i drożdżówki to jedne z najpopularniejszych wypieków i przetworów, do najprostszych zaś należą placki z jabłkami, zwane także w niektórych domach racuchami.

Placki z jabłkami - przepis

sxc.hu

Fenomen powodzenia owych owalnych, puchowych, usmażonych na złoty kolor racuszków tkwi zapewne w szybkim ich przygotowaniu oraz w niepowtarzalnym połączeniu smaku ciepłego ciasta z soczystym owocem. Nie dziwi fakt, że trudno się im oprzeć, zwłaszcza jeśli dodać do tego aromat rozproszonego po placuszkach cynamonu i słodycz cukru pudru przełamany kleksem kwaśnej śmietany. Do usmażenia kilku placków z jabłkami potrzeba:

Będzie potrzebne:

1 szkl. mąki,
1 jajko,
3/4 szkl. mleka,
szczypta soli,
2 jabłka,
cukier puder.

Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Do roztartego żółtka dodać szczyptę soli i mąkę na przemian z mlekiem. Wymieszać dokładnie trzepaczką lub mikserem, by nie było grudek. Wkroić obrane jabłka (najlepiej w kostkę). Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Nabierać dużą łyżką porcję ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem i polać śmietaną rozmieszaną z cukrem oraz oprószyć cynamonem.

Inną wersją owych owalnych, chrupiących, rozpływających się w ustach jabłkowych smakołyków są racuchy. By móc cieszyć się ich smakiem należy: rozmieszać 4 dag drożdży z 1 łyżką cukru oraz  0,5 szklanki ciepłego mleka i wlać je do miski, do której wcześniej przesiać 40 dag mąki. Następnie dodać 2 żółtka dobrze utarte z 2 łyżkami cukru, wlać stopione masło (50 g) kolejną szklankę ciepłego mleka, wsypać szczyptę soli i wszystko starannie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę 1 duże jabłko, po czym odstawić ciasto (powinno mieć gęstość śmietany) w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, nabierać łyżką i kłaść na rozgrzany olej owalne placuszki. Smażyć z obu stron. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.

Jeśli nie chcemy czekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, możemy skusić się na przygotowanie szybkiego ciasta naleśnikowego, zanurzenie w nim krążków jabłek i usmażenie ich z dwóch stron na złoto. Jak w każdym przypadku słodkiej potrawy z jabłkami podaje się je z cukrem pudrem, cynamonem, kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem lub gałkami lodów.

Znacie inne przepisy na placki z jabłkami? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
1.25
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek / 2010-10-05 14:08:08

Pączki domowe - prosty przepis

Pączki domowe - prosty przepis

Joanna Białek / 2012-02-17 13:59:18

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22