Najlepsi cukiernicy trzymają w tajemnicy sekrety smaku swego wypieku, ale wiadomo, że prawdziwy rogal marciński powinien mieć w sobie masę, w skład której wchodzi zawsze biały mak i migdałowa masa.
1 kg mąki pszennej
125 g masła
4 łyżki cukru
6 jajek
50 g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
mąka do podsypania
1 jajko do posmarowania
nadzienie:
600 g białego maku
200 g masy marcepanowej
1,5 szklanki cukru pudru
200 g orzechów włoskich
200 g obranych ze skórki migdałów
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Drożdże pokruszyć do garnuszka z pół szklanką ciepłego, ale nie gorącego mleka, rozetrzeć je z 1 łyżką cukru, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Masło stopić, wystudzić. Mąkę przesiać do jednej miski, a w drugiej utrzeć jajka z cukrem, po czym stopniowo wmieszać mąkę, sól, zaczyn drożdżowy, resztę mleka i stopione masło, wszystko dokładnie wyrobić tak, by powstałe elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 – 2 godziny.
Przygotować nadzienie: Mak i orzechy (w osobnych miskach) zalać wrzącą wodą, odcedzić po 15 minutach i zmielić dwukrotnie z migdałami przez maszynkę. Masę marcepanową rozkruszyć do miski, utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać z ekstraktem z wanilii, makiem zmielonym z orzechami i migdałami. Dodać śmietanę, ale po troszku, za każdym razem sprawdzając stan masy, która powinna być gęsta i zwarta, a w żadnym wypadku rzadka.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przenieść ciasto na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na prostokątny placek, złożyć go na trzy części, rozwałkować, złożyć ponownie na trzy części, rozwałkować, złożyć ostatni raz na trzy części, podzielić na trzy równe kawałki. Każdy z kawałków rozwałkować w formie koła, które podzielić na podobnej wielkości trójkąty (tak jak pizzę). Na trójkąty nałożyć nadzienie rozsmarowując je po niemal całym cieście, zostawiając ok. 5 mm odstępu od brzegów, po czym zwinąć je zaczynając od dłuższego końca.
Rogale poukładać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach, następnie przykryć je ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić je do piekarnika, piec je ok. 20-25 minut, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.
Po upieczeniu polukrować.
Próbowaliście już upiec ten poznański smakołyk samodzielnie?