Sorbet cytrynowy - przepis

Ciasta i desery     dodano 2015-07-09
ocena

Sorbet to mrożony deser wykonany z owoców, cukru, wody, czasem wina lub likieru. Nie ma w nim mleka ani śmietanki, co czyni go innego rodzajem deseru od lodów. We Włoszech podobnym deserem do sorbetu jest tzw. granita - przyrządzana w maszynce do lodów z wody, cukru i owoców, podawana na wpół zamrożona, występująca również o smaku czekoladowym czy kawowym.

Sorbet cytrynowy - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Sorbet to także deser dla osób szukających potraw o małej zawartości tłuszczu. Brak w nim nabiału, a kalorie można liczyć tylko na podstawie użytych owoców, gdyż cukier można zastąpić dostępnymi słodzikami.

Sorbet nie jest trudny do wykonania, wystarczy tylko spora dawka cierpliwości i miejsce w zamrażalce. Do jego przygotowania bowiem będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

2 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki drobno startej skórki z cytryny
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki soku z cytryny
2 białka jajka

Wodę wymieszać w rondlu ze skórką z cytryny i cukrem. Podgrzewać, bez gotowania, aż do rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień i pogotować cytrynową, słodką wodę przez ok. 5 minut, aż do zgęstnienia syropu. Pamiętać o częstym mieszaniu. Następnie wystudzić do temperatury pokojowej i wymieszać z sokiem z cytryny. Przelać do plastikowego, płaskiego pojemnika, przykryć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny, aż stężeje.

Po 3 godzinach wyjąć syrop z lodówki, przełożyć do miski, wlać do niego białka i zmiksować wszystko razem na gładką masę, którą znowu umieścić w plastikowym pojemniku. Przykryć ją folią i włożyć do zamrażalki na noc.

Jedna porcja tak wykonanego sorbetu ma 0,01 g tłuszczu i 229 kilokalorii.

Sorbet po wyjęciu z zamrażalnika można nabierać specjalną łyżka do lodów, przekładać do pucharków, przystroić na przykład listkami mięty lub kawałkami innych owoców.

Ciekawym wykorzystaniem cytrynowego sorbetu jest przykład mieszania tego wydawałoby się słodkiego deseru z wędzonym łososiem. Do przygotowania owego wytrawnego dania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:
1 kulka cytrynowego sorbetu
kilka plastrów wędzonego łososia
2 liście masłowej sałaty
świeży koperek

Plastry łososia ułożyć na talerzyku, na dwóch chrupiących liściach sałaty masłowej (wybieramy je ze środka sałaty). Na rybę nałożyć kulkę cytrynowego sorbetu. Wszystko przybrać dłuższymi kawałkami koperku.

Świetnie pasuje do tak dodanego sorbetu i łososia białe pół wytrawne wino.

przepis na sorbet cytrynowyFot. Agnieszka Pietnoczka

Znacie inny przepis na sorbet cytrynowy? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Tarta gruszkowa - przepis

Tarta gruszkowa - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-10-29 10:36:49

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek / 2010-10-05 14:08:08

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22