Trufle czekoladowe – przepis

Ciasta i desery     dodano 2015-05-08
ocena
Trufle to pyszna przekąska, której nie oprze się nikt. Najlepsze są te domowe. Nie są trudne do przygotowania, dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu.

Trufle czekoladowe – przepis

Fot. Sylwia Załuńska

Do wykonania trufli czekoladowych będziesz potrzebować poniższych składników:

Będzie potrzebne:
600g mlecznej lub lubianej przez nas mlecznej ciemnej czekolady bez nadzienia i dodatków typu orzechy.
200g masła
5-6 łyżek śmietany kremówki 36%
3 łyżki alkoholu
  1. Krok pierwszy Czekoladę podziel na kawałki, które następnie wrzuć do miski i rozpuść za pomocą pary lub kąpieli wodnej.
  2. Krok drugi Do rozpuszczonej czekolady dodaj miękkie masło i całość wymieszaj.
  3. Krok trzeci Gdy masło rozpuści się dodaj śmietankę oraz alkohol, całość wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Krok czwarty Gdy masa będzie chłodna i twarda, postaraj się uformować z niej małe kuleczki, które możesz (ale nie musisz) panierować w startej na małych oczkach czekoladzie.

jak zrobić trufleFot. Sylwia Załuńska

Znacie inny przepis na domowe trufle czekoladowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Tarta gruszkowa - przepis

Tarta gruszkowa - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-10-29 10:36:49

Chałwa - przepis

Chałwa - przepis

Joanna Białek / 2010-10-05 14:08:08

Amerykańskie cookies - przepis

Amerykańskie cookies - przepis

Joanna Białek / 2010-09-27 14:18:41

Babeczki biszkoptowe - przepis

Babeczki biszkoptowe - przepis

Joanna Białek / 2010-11-15 11:21:22