Do wykonania trufli czekoladowych będziesz potrzebować poniższych składników:
600g mlecznej lub lubianej przez nas mlecznej ciemnej czekolady bez nadzienia i dodatków typu orzechy.
200g masła
5-6 łyżek śmietany kremówki 36%
3 łyżki alkoholu
-
Krok pierwszy
Czekoladę podziel na kawałki, które następnie wrzuć do miski i rozpuść za pomocą pary lub kąpieli wodnej.
-
Krok drugi
Do rozpuszczonej czekolady dodaj miękkie masło i całość wymieszaj.
-
Krok trzeci
Gdy masło rozpuści się dodaj śmietankę oraz alkohol, całość wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
-
Krok czwarty
Gdy masa będzie chłodna i twarda, postaraj się uformować z niej małe kuleczki, które możesz (ale nie musisz) panierować w startej na małych oczkach czekoladzie.
Fot. Sylwia Załuńska
Znacie inny przepis na domowe trufle czekoladowe? Podzielcie się nim w komentarzu.