Dlaczego warto jeść ryby?

Dieta     dodano 2016-09-13
ocena

Odpowiednia dieta jest podstawą zdrowego trybu życia. Taka dieta powinna być urozmaicona, tak by dostarczała różnego rodzaju substancje odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ryby stanowią ważny składnik takiej diety, ponieważ dostarczają różnorodnych składników, których nie znajdziemy w innych pokarmach.

Dlaczego warto jeść ryby?

sxc.hu

Ryby stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy D, zawierają duże ilości białka, minerałów i kluczowe kwasy tłuszczowe Omega 3, których nie znajdziemy tak łatwo w innych pokarmach. Podobnie jak ryby, tak i krewetki mają podobne wartości odżywcze i mają stosunkowo niewiele kalorii w stosunku do ilości zawartego w nich białka.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 są bardzo ważnym elementem biorącym udział we wzmocnieniu naszej odporności. Usprawniają działanie metabolizmu oraz mają swój udział w produkcji hormonów (panie spożywające dużo Omega 3 w czasie menopauzy mogą odczuć korzyści). Kwasy tłuszczowe Omega 3 usprawniają też działanie naszej pamięci, wpływają na nas antydepresyjnie, pomagają w koncentracji i uczeniu się. maja nieoceniony wpływ na poprawę układu krwionośnego, łagodzą zapalenia stawów oraz kontrolują poziom cukru we krwi. Kwas tłuszczowy Omega 3 może tez być dostarczany organizmowi w postaci kapsułek zawierających tran.

Ryby są jednym z najlepszych źródeł białka. Czerwone mięso czy kurczak również zawierają duże ilości białka, ale niestety w parze z kaloriami i cholesterolem. Ryba dostarcza nam białka, nie wpływając niekorzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu, jak inne mięsa. Krewetki uchodzą za pokarm posiadający dużą ilość cholesterolu, jest to jednak jego zdrowa wersja, przynosząca korzyści zdrowotne.

Zanim zdecydujesz się na przyrządzenie ryby na obiad zorientuj się, które gatunki są najbogatsze w kwasy Omega 3. Najlepsze będą makrele, łosoś, tuńczyk, śledź oraz sardynki. Najlepiej spożywać około dwóch gramów Omega 3 tygodniowo, co równe jest spożyciu dwóch lub trzech porcji tłustych ryb. Ryby powinny być konsumowane także przez kobiety w ciąży, ponieważ Omega 3 rozwija układ nerwowy dziecka.

UWAGA!

To, w jaki sposób przygotujesz rybę także ma ogromne znaczenie. Najlepiej rybę upiec, ugotować, wędzić lub przygotować na parze. Złym pomysłem jest ryba smażona, czy to na patelni, czy w głębokim oleju. Wysoka temperatura niszczy cenne związki kwasu tłuszczowego Omega 3. Najlepiej przyrządzić rybę samemu w domu, mając pewność, że jest zdrowo przygotowana. Wspaniale będzie jej towarzyszyć lampka wina.

Jadacie ryby? W jakiej postaci najczęściej?

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie są zioła na zaparcia?

Jakie są zioła na zaparcia?

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-01-25 13:33:55

Na co pomaga kurkuma?

Na co pomaga kurkuma?

Redakcja / 2014-12-02 11:28:23

Alkohol a dieta - informacje

Alkohol a dieta - informacje

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:25:09

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-03-07 15:04:37