Informacje na etykiecie produktu

Dieta     dodano 2016-09-15
ocena

Umiejętność rozszyfrowania informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych jest niezwykle cenną sztuką, dzięki której w sposób realny możemy kontrolować jakość spożywanych produktów.

Informacje na etykiecie produktu

flickr.com

Czytając etykiety produktów spożywczych, oceniając zawartość konserwantów i środków smakowych, nie zawsze wiemy, co oznaczają poszczególne nazwy. Na opakowaniach produktów umieszczane są także informacje o składnikach odżywczych, kaloryczności produktu, zawartości tłuszczu i węglowodanów oraz symbole, które w gruncie rzeczy niewiele nam mówią. Warto czytać i rozumieć etykiety, ponieważ dzięki temu wiemy, czy kupowane przez nas produkty są zdrowe.

Składniki

Producenci artykułów spożywczych zobowiązani są do umieszczania na etykiecie listy składników. Niewiele osób wie, iż umieszczone są one w kolejności od największej zawartości danego składnika w produkcie do najmniejszej. Skład produktu sygnalizuje nam, czy nie znajdują się w nim ukryte substancje, np. takie, na które jesteśmy uczuleni. Wiemy także, czy dany produkt nie zawiera niezdrowych składników, jak tłuszcze czy dodatkowe cukry w postaci laktozy, sacharozy, glukozy, cukru brązowego, fruktozy, maltozy, syropu kukurydzianego.

Liczba kalorii i wielkość porcji

Dzięki tej informacji wiemy jak właściwie komponować posiłki, aby zaspokajały nasze potrzeby. Na etykietach podawana jest zawartość kalorii w 100g/100 ml produktu. Uznaje się ponadto, że produkty, które w jednej porcji zawierają do 40 kcal są niskokaloryczne. Te, które zawierają do 100 kcal są średniokaloryczne, zaś artykuły spożywcze przekraczające 400 kcal w porcji są wysokokaloryczne.

Ponadto powinniśmy znać jeszcze zawartość tłuszczu, węglowodanów i cukru.

UWAGA!

1. Niskokaloryczny – zawiera najwyżej 40 kcal w porcji.
2. Bezkaloryczny – w jednej porcji znajduje się najwięcej 5 kcal.
3. O obniżonej kaloryczności – ilość kalorii nie przekracza połowy wartości kalorycznej produktu pełnokalorycznego.
4. Bezcukrowy – jedna porcja zawiera mniej niż 0,5 g cukru.
5. Light – zawiera o 1/3 kcal mniej niż tradycyjna wersja produktu lub o połowę mniej tłuszczu.
6. Źródło błonnika – w porcji produktu powinno się znajdować, co najmniej 2 g błonnika. Wysokobłonnikowe artykuły zawierają nawet 4 i 6g tego składnika w porcji.
7. Źródło witamin – jedna porcja produktu zawiera minimum 5% dziennego zapotrzebowania na daną witaminę. Artykuły o dużej zawartości witamin zawierają nawet 15% zalecanej dziennej porcji witamin.
8. Beztłuszczowy – jedna porcja produktu nie przekracza zawartości 0,5 g tłuszczu.
9. Niskotłuszczowy – produkt zawiera najwyżej 3 g tłuszczu w jednej porcji.
10. Niska zawartość tłuszczy nasyconych – w jednej porcji produktu znajdują się mniej niż 2 g tłuszczy nasyconych i nie więcej niż 15% kcal.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie są zioła na zaparcia?

Jakie są zioła na zaparcia?

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-01-25 13:33:55

Na co pomaga kurkuma?

Na co pomaga kurkuma?

Redakcja / 2014-12-02 11:28:23

Alkohol a dieta - informacje

Alkohol a dieta - informacje

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:25:09

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-03-07 15:04:37