Kasza - składniki odżywcze

Dieta     dodano 2016-08-29
ocena

Kasza jest wpisana w historię Polskiej kuchni. Za czasów panowania królowej Jadwigi i Władysława Jagiełły kasza została wprowadzona na stałe do jadłospisu Polaków. Zaczęto ją jeść w każdym głównym posiłku. Wynikało to z taniej i obfitej uprawy. Ponadto syciła głód i długo po ugotowaniu nadawała się do jedzenia (również na zimno).

Kasza - składniki odżywcze

sxc.hu

Spadek popularności kaszy zawdzięczamy innemu władcy, Janowi Sobieskiemu, który powrócił spod Wiednia z nieznanym u nas wówczas ziemniakiem. Obecnie kasza przeżywa swój globalny renesans. Zawdzięcza to głównie diecie makrobiotyczne, której stanowi podstawowy składnik. Ten sposób żywienia promują celebryci, jak aktorka Gwyneth Patrlow z mężem Chrisem Martinem (wokalistą popularnego, brytyjskiego zespołu Coldplay) oraz Madonna. W Stanach Zjednoczonych są nawet specjalne restauracje, które oferują dania jak i desery mające w swoim składzie głównie kaszę.

Zalety kaszy:

- zawierają witaminę B1, która wpływa na wygląd naszej cery i kondycje włosów
- są bogate w mikroelementy jak fosfor, potas i magnez
- skutecznie, dzięki zawartemu błonnikowi, poprawiają - perystaltykę - jelit są więc idealne dla osób cierpiących na zaparcia oraz hemoroidy
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- kasza manna jest najlepszym daniem dla osób cierpiących na zatrucia pokarmowe czy przewlekłe nieżyty układu trawiennego czy choroby wątroby
- mogą ją spożywać nawet alergicy (chodzi o kasze jaglaną) gdyż nie zawiera uczulającego glutenu

Kasze - do czego ją dodać?

1. Danie pierwsze - w zupach tradycyjnie używa się kasze jęczmienną oraz jaglaną.
2. Danie drugie - sprawdza się świetnie gryczana, szczególnie w połączeniu z sosami i mięsem oraz warzywami (pieczarki).
3. Desery - legumina z kaszy manny, kaszka na mleku zwana grysikiem.
4. Przystawki - do sałatek stosuje się kaszę perłową oraz kuskus.
5. Śniadanie - z kaszy otrzymuje się również, tak ważne dla zdrowego odżywania płatki owsiane.

Jeśli więc nadal mamy - z czasów szkolnych - niechęć do kasz, to warto znaleźć przepisy na dania z jej wykorzystaniem i wzbogacić swój jadłospis, co przełoży się na poprawę stanu naszego zdrowia.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Jakie są zioła na zaparcia?

Jakie są zioła na zaparcia?

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-01-25 13:33:55

Na co pomaga kurkuma?

Na co pomaga kurkuma?

Redakcja / 2014-12-02 11:28:23

Alkohol a dieta - informacje

Alkohol a dieta - informacje

Joanna Rayzacher / 2010-07-28 13:25:09

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Arnika – właściwości lecznicze, zastosowanie

Katarzyna Kieś-Kokocińska / 2011-03-07 15:04:37